Propylparahydroxybenzoát sodná sůl (E217) je škodlivý konzervant. Používá se u nás?

Propylparahydroxybenzoát sodná sůl (E217) se v potravinářském průmyslu využívá jako konzervační látka. Slouží jako konzervační prostředek proti kvasinkám a plísním.

Kyselina benzoová, kterou látka obsahuje, se těžko rozpouští ve vodě. To zmenšuje možnosti použití.

Hlavní důležité body o E217 – propylparahydroxybenzoát sodná sůl:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.

Výroba E217

Benzoáty se přirozeně získávají z ovoce, jako jsou např. brusinky, houby, skořice, hřebíček nebo některé mléčné výrobky.

Pro komerční účely se ovšem E217 připravuje syntetickým procesem z toluenu a následnou esterifikací.

Na co se používá propylparahydroxybenzoát sodná sůl?

V zemích, kde je použití látka povoleno, se používá při výrobě potravin a nápojů.

Látku 217 můžete najít v alkoholických i nealkoholických nápojích nebo zmrzlině.

Používá se také ve farmaceutickém průmyslu.

Je E217 zdravý?

Vedlejší účinky v rámci denní dávky (10 mg na kg tělesné hmotnosti) nejsou známé.

U některých jedinců může vést vyšší konzumace kyseliny benzoové k aktivaci histaminu. To způsobí alergickou reakci.

Většinou se alergické reakce objevují jen v kosmetice s obsahem E217, nikoli v potravinách.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii je použití propylparahydroxybenzoátu sodné soli zakázané.

V Austrálii je látka zakázaná, protože se spojuje s podrážděním pokožky a necitlivostí úst.

Použité zdroje

E217: Propyl-p-hydroxybenzoate sodium salt, http://www.food-info.net/uk/index.htm
E217, https://www.ivyroses.com/