Co je hydrogensiřičitan sodný neboli E 222 a jaké je jeho použití v potravinách?

Bisulfit sodný, také známý jako hydrogensiřičitan sodný je jeden ze siřičitanů, který lze použít jako konzervant a antioxidant v potravinách.

Jedná se o čirou bezbarvou občas lehce nažloutlou kapalinu s typickou vůní oxidu siřičitého.

Hlavní důležité body o E 222- hydrogensiřičitan sodný

Není přírodního původu a vyrábí se synteticky  

Není vhodný pro děti 

Jedná se o potravinový alergen a u citlivějších jedinců může dojít k podráždění očí nebo sliznic – vždy musí být výrazně označen, pokud je obsažen v potravině

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E222

Tento konzervant může být komerčně vyráběn z chemické reakce mezi plynným oxidem siřičitým a vodným hydroxidem sodným.

Hydrogensiřičitan sodný vždy musí být tučně zvýrazněn na obalu potravin, pokud je obsažen.

Kde se hydrogensiřičitan sodný (E 222) používá?

Pokud se přidá do vody v kyselém prostředí, uvolňuje plynný oxid siřičitý, který funguje jako konzervační prostředek k ničení mikroorganismů.

Může být také použit jako pohlcovač kyslíku, který zabraňuje znehodnocení potravin oxidací. A tím chrání barvu (proti zhnědnutí), čerstvost a chuť potravin. Běžně se používá při konzervování ovoce a listové zeleniny.

Krevety jsou často touto látkou ošetřeny, aby se zabránilo nebo zpomalilo tvorbě černých skvrn v hlavě a krunýři poté, co jsou vystaveny kyslíku.

Jeho funkcí je zabránit zhnědnutí při výrobě taveného sýra.

Může být použit ke změkčení kukuřičných zrn, a tím umožňuje umožnění snadnému oddělení vlákniny a bílkovin od škrobu.

Konkrétní produkty

  • Huy Fong Foods – Sriracha omáčka
  • Milsy – Bánovecká pomazánka
  • Olma – tradiční pomazánkové máslo

Je E222 zdravé?

Řadíme ho mezi konzervanty, které můžou u některých jedinců způsobit alergickou reakci, jako bolest hlavy, kopřivku nebo dýchací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Tento konzervant je bezpečný k jídlu a nemá téměř žádné vedlejší účinky a jeho bezpečnost byla schválena jak v USA, tak V Evropské unii, pro použití v omezeném množství.

Bisulfit sodný je obecně uznáván jako bezpečný, pokud se používá jako konzervační látka, ale je zakázán v mase, potravinách obsahující vitamín B1 a syrovém/čerstvém ovoci nebo zelenině.

Použité zdroje

What is Sodium Bisulfite (E222) in food? Property, Uses, Safety and More, James Hun, Food Additives
What Is Sodium Bisulfate and How Is It Used?, KAREN PELTIER, the Spruce