Co je natamycin neboli E 235 a zjistěte jak ho používat i u vás doma!

Natamycin, také známý jako pimaricin, běžně používaný jako přírodní konzervační prostředek při povrchové úpravě sýrů a uzenin k zamezení růstu kvasinek a plísní.

Na trhu je dostupný v několika typech, jako čistý, 50% s pomocnými látkami laktózy, glukózy nebo soli.

Je bez chuti, bez zápachu a neovlivňuje vzhled, chuť a barvu jídla.

Hlavní důležité body o E 235 – natamycin

Je přírodního původu

Je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy

Není to běžný alergen

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E 235

Je to přírodní antimykotická složka vyráběná řízenou fermentací.

Kde se natamycin (E 235) používá?

Běžně se používá k hubení kvasinek a plísní na povrchu přírodně fermentovaných produktů, jako je jogurt, sýr, šunka a suchá klobása, a tím prodlužuje trvanlivost.

Jeho vodný roztok můžete sami doma nastříkat na povrch sýra, abyste zabránili zplesnivění sýra a prodloužili jeho trvanlivost. Nebo do jeho roztoku namočte klobásu anebo jeho roztok přidejte do ovocných a zeleninových šťáv a vína.

Může být také použit v nekvašeném kynutém pečivu. Tímto prodloužíte trvanlivost produktů.

Konkrétní výrobky

  • Italiamo – jemný italský sýr
  • Milbona – sýr Gouda
  • Koliba – salámový sýr

Je E 235 zdravé?

Při testech byl zjištěn pozitivní účinek na redukci váhy a látka je v podezření, že snižuje účinnost antibiotik.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jak v USA, tak EU se natamycin může používat k povrchové úpravě sýrů.

Použité zdroje

Whole Foods—and Lebanon—prohibit natamycin. But should you really be concerned about this natural cheese preservative?, ROXANNE KHAMS, Slate
What Is Natamycin (E235) In Food? Uses, Safety, Side Effects, James Hun, Food Additives