Propionan vápenatý (E282) najdeme třeba v pečivu. Proč se do něj dává?

E282 je relativně nový potravinářský konzervant, který se vyvinul v posledních desetiletích a to s ohledem na jeho bezpečnost oproti benzoátu sodném (E211) a nižší cenu než sorban draselný (E202).

Propionan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny propionové, což je přírodní kyselina, která je přítomná v malém množství v mnoha potravinách. Někdy je ve vysokých koncentracích produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Nachází se také v našem tlustém střevě.

Vyskytuje se buď v práškové nebo krystalické formě a je dobře rozpustný ve vodě.

Používá se jako konzervant proti plísním, čímž prodlužuje trvanlivost potravin. Je také zdrojem vápníku.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o 282– Propionan vápenatý:
Jedná se o konzervant.
Není vhodné pro děti.
Může způsobovat alergickou reakci.
Doporučujeme 3/5.

Výroba E282

Zatímco propionát vápenatý lze přirozeně nalézt v sýrech a lze jej použít ke konzervaci masa a mléčných výrobků, komerční E282 je syntetizován v laboratoři, kde se vyrábí reakcí kyseliny propionové s uhličitanem vápenatým nebo hydroxidem vápenatým.

Na co se propionan vápenatý používá?

E282 je účinnější proti plísním než benzoát sodný, ale nemá žádnou aktivitu proti kvasinkám, takže se používá hlavně v pekárenských produktech, které používají jako přísadu kvasnice.

Dodává potravinám nutriční hodnotu, protože je zdrojem vápníku, který je pro lidský organismus velmi důležitým minerálem.

Kromě v potravinářství se používá také v zemědělství k potlačení horečky u krav a jako doplněk krmiva.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E282:

  • pekárenské produkty
  • sýry
  • nealkoholické nápoje
  • čerstvá těsta
  • pudinky
  • želatiny
  • džemy
  • masné výrobky
  • sušené mléko
  • jogurty
  • alkoholické nápoje

Je E282 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky propionanu vápenatého. Ve vzácných případech mohou někteří jedinci pociťovat bolesti hlavy nebo migrény.

Nicméně studie z roku 2002 zjistila, že propionát vápenatý může způsobit podrážděnost, neklid, nepozornost a poruchy spánku u některých dětí v případě, že by ho konzumovaly každý den.

Za zmínku také stojí, že naše těla E282 neukládají, což znamená, že se nedokáže hromadit v našich buňkách. Místo toho se látka rozkládá do trávicícího traktu a snadno se vstřebává, metabolizuje a eliminuje.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používá E282 jako potravinářské aditivum v potravinách je schváleno v EU, USA, Austrálii i na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E282: Calcium propionate , www.food-info.net
What is Calcium Propionate (E282) in Food: Uses, Safety, Side Effects, James Han, www.foodadditives.net 14. 01. 2020
What Is Calcium Propionate, and Is It Safe?, Ryan Raman, www.healthline.com 14. 01. 2020
What Is Calcium Propionate and is it Vegan?, www.ingredi.com 20. 01. 2021
Calcium Propionate E282 – Side Effects, www.awakeningstate.com 29. 12. 2021
E282, www.ivyroses.com