Proč je oktylgallát (E311) v EU zakázán a o co se vlastně jedná?

Oktylgallát je syntetický antioxidant, který chrání především před oxidací způsobenou volnými radikály. Jedná se o bílou až krémově bílou krystalickou látku bez zápachu, dobře rozpustnou v tucích.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E311 – Oktylgallát:
Může způsobovat alergickou reakci.
Nevhodné pro děti.
Nepovolené v ČR.
Nedoporučujeme.

Výroba E311

Oktylgallát se vyrábí esterifikací (výroba esteru reakcí alkoholu a kyseliny) oktanolu a kyseliny gallové, produkované v rostlinných taninech.

Na co se používá oktylgallát?

E311 se používá jako antioxidant v tučných potravinách a nápojích (zejména k prevenci žluknutí olejů) a také v kosmetice.

Příklady potravin, které někdy obsahují E311:

  • cereálie
  • mléko
  • sýry
  • salátové dresinky
  • tuky
  • oleje

Je E311 zdravé?

Oktylgallát se ve střevech rozkládá zpět na kyselinu galovou a oktanol. O kyselině gallové se říká, že ve vysokých koncentracích způsobuje podráždění kůže, jako je ekzém, a také hyperaktivitu a podráždění žaludeční sliznice.

Použití EU vs. USA vs. svět

E311 je pro použití jako potravinářská přísada v EU zakázáno, v USA a Austrálii je však povoleno.

Použité zdroje

E311, www.ivyroses.com