Rostlinné oleje vám budou žluknout díky citronanu isopropylnatém (E384). V Čechách se ním ale nesetkáte

Citronan isopropylnatý (E384) je látka, která se používá jako regulátor kyselosti nebo činidlo v antioxidantech a tučných jídlech.

Hlavní důležité body o E384 – citronan isopropylnatý:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E384

Syntetickým postupem vznikne směs citronanů s přidáním kyseliny citronové a 2-propanolu.

Na co se používá citronan isopropylnatý?

Díky svým vlastnostem dokáže zajistit, že nedojde ke žluknutí potravin. Z tohoto důvodu se používá při výrobě margarínu nebo rostlinných olejů.

Je E384 zdravý?

Tepelný rozklad látky může mít škodlivé účinky na oči, protože vytváří nepříjemný kouř.

Při metabolických procesech se může vytvořit isopropyl alkohol, který je pro lidský organismus toxický.

Obecně ale nebyly zaznamenány žádné nežádoucí a vedlejší účinky. V mnoha zemích je považována látka za bezpečnou a neškodnou.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití citronanu isopropylnatého v potravinářském průmyslu zakázané.

Ve Spojených státech je látka v potravinářském průmyslu povolena a získala označení GRAS. To znamená, že je obecně považována za nezávadnou.

Použité zdroje

TOXICOLOGICAL EVALUATION OF SOME ANTIMICROBIALS, ANTIOXIDANTS, EMULSIFIERS, STABILIZERS, FLOUR-TREATMENT AGENTS, ACIDS AND BASES, https://inchem.org/#/
Health & Environmental Research Online (HERO), https://www.epa.gov/