Antioxidanty mohou pomoci proti žluknutí jako dilauryl thiodipropionát (E389)!

Dilauryl thiodipropionát (E389) je antioxidant, který se používá proti žluknutí v produktech.

V potravinářském průmyslu se příliš často nepoužívá, ale v některých produktech ho můžete najít. Jedná se o bezpečnou látku, ale v mnoha zemích se vůbec nepoužívá.

Hlavní důležité body o E389 – dilauryl thiodipropionát:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E389

Látka E389 se vyrábí syntetickou reakcí několika sloučenin.

Na co se používá dilauryl thiodipropionát?

Výrobci v potravinářském průmyslu používají E389 do produktů, které mají tendenci žluknout. Pro zabránění mohou použít tuto látku. Můžeme ji proto najít v oleji, tuku, cukru, droždí, sýrech apod.

Je E389 zdravý?

Žádné vedlejší účinky nebyly zaznamenány. Podle dostupných výzkumů je zde nízké riziko toxicity, rizika vzniku rakoviny, alergií a nemá ani negativní vliv na imunitní systém.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářském průmyslu zakázané.

Ve Spojených státech je naopak označena jako látka GRAS, tedy přijata jako všeobecně bezpečná látka. Proto ji Američané při výrobě potravin běžně používají.

Použité zdroje

E389 - E389 food additive, https://world.openfoodfacts.org/
A Consumer's Dictionary of Food Additives, 7th Edition, Ruth Winter, https://books.google.cz/?hl=cs&tab=pp 14. 04. 2009
Dilauryl Thiodipropionate, https://www.ewg.org/skindeep/