Hydroxypropylmethylcelulóza (E464) – veganská náhražka želatiny, která má zdravotní benefity. Které to jsou?

Hydroxypropylmethylcelulóza (E464) je modifikovaná celulóza vyrobená z rostlinných vláken. Jedná se o bílý prášek bez zápachu a chuti.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E464 – Hydroxypropylmethylcelulóza:
Je netoxické.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.

Výroba E464

Hydroxypropylmethylcelulóza se vyrábí z celulózy, hlavního polysacharidu a složky dřeva a všech rostlinných struktur. Komerčně se vyrábí ze dřeva a je chemicka upravovaná.

Na co se používá hydroxypropylmethylcelulóza?

E464 má nnoho různých použití. Využívá se hlavně jako zahušťovadlo, ale také jako plnidlo, dietní vláknina, prostředek proti shlukování, leštící látka, stabilizátor a emulgátor. Používá se také jako veganská alternativa k živočišné želatině v lécích a doplňcích stravy, k léčbě syndromu suchého oka a jako náhrada lepku v bezlepkovém chlebu, kde zlepšuje elasticitu, objem a zadržování vlhkosti.

Příklady potravin a nápojů, kde se E464 někdy vyskytuje:

  • bezlepkový pečivo
  • zpracované potraviny
  • veganské produkty
  • zmrzliny
  • alternativy k mléčným výrobkům
  • produkty z brambor

Je E464 zdravé?

Hydroxypropylmethylcelulóza se nutričně počítá jako 100% rozpustná vláknina a je považována za zcela netoxickou a potravinově nezávadnou. Jako zdroj vlákniny prochází tělem a některé důkazy naznačují, že by dokonce mohla hrát roli ve zdravém trávení.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E464 jako přidatné potravinářské látky je v EU , USA, Austrálii a na Novém Zélandu povoleno.

Použité zdroje

E464 Hydroxypropylmethylcellulose , www.food-info.net
What Is Hydroxypropyl Methylcellulose?, www.reefromfairy.com 26. 09. 2017