Rozmanité soli mastných kyselin (E470) jsou schované i tam, kde byste je nečekali. Jakou mají funkci?

Soli mastných kyselin se v potravinářském průmyslu obecně využívají jako emulgátory, protispékavé látky, a stabilizátory pod označením E470.

Někdy jsou pro lepší přehlednost děleny do dvou skupin na sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin (E470a) a hořečnaté soli mastných kyselin (E470b).

Většinou mají podobu bílých prášků nebo polotuhých látek.

Vyrábějí se synteticky reakcí oxidů příslušných prvků (Na, K, Ca, Mg) s mastnými kyselinami.

Hlavní důležité body o E470sodných, draselných a vápenatých solích mastných kyselin, hořečnatých solích mastných kyselin:

Jsou to stabilizátory, emulgátory a protispékavé látky.
Nejsou to přírodní látky.
Jsou vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se soli mastných kyselin používají?

Díky jejich vlastnostem se se solemi mastných kyselin nejčastěji setkáváme v rozmanitých pekařských výrobcích, jako je chléb, koláče či bábovky. Často jsou součástí prášků do pečiva či kostkového cukru.

V neposlední řadě se používají v mnoha druzích cukrovinek a sladkostí.

  • Penam Celozrnný semínkový chléb
  • Odkolek Beránek šlehaný
  • Bohemilk Česká zmrzlina z Opočna
  • Penny Market Šunkový salám
  • Bonbony Tic tac
  • PEZ Hroznový cukr
  • Lipo Besipky

Je E470 zdravé?

Používání sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselin i hořečnatých solí mastných kyselin je obecně považováno za bezpečné a bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

U citlivých jedinců může konzumace většího množství ve výjimečných případech způsobit střevní problémy.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselin i hořečnatých solí mastných kyselin v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

E470 - Sali degli acidi grassi , www.tiiips.com
Food additive E470: dangerous or not, www.yogaoutbreak.com 21. 03. 2021