Etoxylované mono a di glyceridy (E488) jsou také známé jako EMG, EDG nebo PEG 20 mono- a diglyceridy.
Jedná se o neiontové emulgátory, které se používají hlavně v pekařském průmyslu.
Hlavní důležité body o E488 – etoxylované mono a di glyceridy:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.
Výroba E488
Látka se vyrábí synteticky z glycerolesterů kyseliny stearové a palmitové.
Při výrobě se může někdy použít také živočišný tuk, a proto tento emulgátor není vhodný pro vegany.
Na co se používá etoxylované mono a di glyceridy?
EMG se používají při výrobě chleba a dalších druhů pečiva, protože zvyšují vzdušnost těsta při míchání.
Kromě toho tuto látku výrobci používají také do margarínu (Rama, Promienna Gold), do dezertů, pudinků, burákového másla, náhražek másla nebo smetany. Najít ji můžete také v samotných dortech nebo v polevách z rostlinného oleje.
Je E488 zdravý?
Při testech na zvířatech se neobjevily žádné nežádoucí vedlejší účinky. Z tohoto důvodu je látka považována za zcela bezpečnou.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) se etoxylované mono a di glyceridy nesmí používat jako přídatná látka do potravin.
Ve Spojených státech byla označena ja GRAS a při výrobě potravin se běžně používá.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček