Tristerát sorbitolu najdeme v cukrovinkách i v kosmetice. K čemu slouží?

Tristearát sorbitolu, známý též jako sorbitantristearát či spon 65, je emulgátor, který se vyrábí esterifikací sorbitolu kyselinou stearovou v poměru molárních hmotností 1 : 3.

Jeho hlavní funkcí je zpomalovat krystalizaci tuků v rozmanitých druzích průmyslově zpracovaných potravin.

Má podobu krémového až světle žlutého voskovitého prášku či vloček.

Molekulární vzorec E492 je C60H114O8.

Hlavní důležité body o E492 –  tristearát sorbitolu:

Je to emulgátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se tristearát sorbitolu používá?

Používá jako emulgátor voda v oleji a v kombinaci s polysorbáty může stabilizovat i emulze olej ve vodě.

Tristearát sorbitolu se často využívá v čokoládových cukrovinkách, kde působí jako prostředek proti krystalizaci tuků a zároveň udržuje barvu a lesk čokolády.

Najdeme ho rovněž v margarínech a kuchyňských olejích, kde je jeho účelem zabránit zakalení a udržet texturu. Kromě toho působí též jako pěnotvorné činidlo.

  • Opavia Miňonky, Tatranky, Horalky, Bebe sušenky, Rumové pralinky
  • Nestlé Margot
  • CBA Perníčky s ovocnou náplní v kakaové polevě

Kromě toho se tristearát sorbitolu používá též jako povrchově aktivní látka v kosmetice, například hydratačních přípravcích či make-upech.

Je E492 zdravé?

Tristearát sorbitolu je obecně považovaný za bezpečný, s jeho konzumací nejsou spojovány negativní  vedlejší účinky.

Používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání tristearátu sorbitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Sorbitan Tristearate (STS) - E492, www.savannahgoa.com