Za sladkost karamelu vděčíme mimo jiné také hydroxidu amonnému (E527). Proč?

Hydroxid amonný (E527) se řadí mezi regulátory kyselosti, které se používají při výrobě potravin.

Dobrou zprávou je, že se jedná o naprosto bezpečnou látku, která se nejčastěji používá při výrobě sladkého karamelu. To ale není jeho jediné použití.

Konzumace této látky se nemusíte obávat. Pojďme se podívat, co byste o hydroxidu amonném měli vědět.

Hlavní důležité body o E527 – hydroxid amonný:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Není vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E527

Hydroxid amonný se vyrábí z amoniaku, ke kterému se přidá voda. Tím vznikne čirá kapalina s nepříjemným zápachem.

Na co se používá hydroxid amonný?

V potravinách se hydroxid amonný používá na regulaci kyselosti.

Primárně se využívá při výrobě karamelu, sladkostí a cukrářských nebo pekařských produktů. Výjimečně se používá také při výrobě sýrů.

Kromě potravinářství ho výrobci využívají také jako prostředek na odstraňování skvrn při výrobě domácích čističů nebo do barev na vlasy.

Je E527 zdravý?

Látka E527 představuje zdravotní rizika jen pro jedince, kteří s ním přijdou přímo do styku. To se týká hlavně zaměstnanců v potravinářském průmyslu. V tomto případě může způsobit popáleniny nebo poškození kůže a očí.

Nic z toho ale neplatí pro potraviny, ve kterých se hydroxid amonný nachází. Pro konzumenty je zcela bezpečný, protože se v potravinách vždy nachází jen velmi malé množství této látky.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) se může látka používat v nutném množství. Zákonem je zakázaná pouze u dětské výživy a dalších vybraných výrobků.

Ve Spojených státech je látka považovaná za bezpečnou (GRAS) a může se používat při výrobě potravin. Není známo, jestli se ve Spojených státech používá do dětské výživy, ale ze zákona výrobci nemají žádná omezení.

V Austrálii je hydroxid amonný v potravinářství zakázaný.

Použité zdroje

Ammonia solution, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 17. 07. 2022
E527 : Ammonium hydroxide, http://www.food-info.net/uk/index.htm