Hliník je považován za jednu z příčin Alzheimerovy choroby. Obsahuje ho i hlinitokřemičitan sodný (E554). Je třeba se obávat?

Hlinitokřemičitan sodný, případně známý též jako křemičitan sodno-hlinitý či aluminosilikát sodný, se v potravinářství používá jako protispékavá látka.

Jeho účelem je zabránit tomu, aby se práškové potraviny spékaly a hrudkovaly neboli aby si zachovaly svou sypkost.

Kromě toho funguje také jako nosič aroma.

Získává se buď z přírodních zdrojů, nebo reakcí síranu hlinitého a křemičitanu sodného.

Má formu jemného bílého prášku.

Hlavní důležité body o E554 –  hlinitokřemičitanu sodném:

Je to protispékavá látka.
Jde o přírodní látku, ale pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí i synteticky.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se hlinitokřemičitan sodný používá?

Hlinitokřemičitan sodný se používá zejména ve stolních solích, sušených vejcích, kypřícím prášku, cukru, koření, kakau, sýrech či rozmanitých sypkých směsí.

Kromě toho se s ním setkáme v instantních potravinách jako s nosičem aroma, například v polévkách.

Je E554 zdravé?

Hlinitokřemičitan sodný je obecně považován za bezpečnou látku, jejíž konzumace není spojena s nežádoucími účinky.

Jeho používání bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Některé zdroje přesto poukazují na možnost, že hliník, jako neurotoxický prvek, může být následně v našem organismu škodlivý. Tento prvek je totiž spojován s Alzheimerovou chorobou a dalšími neurodegenerativními onemocněními.

Úřad EFSA nicméně dospěl k závěru, že příjem hliníku potravinami v přiměřené míře nepředstavuje riziko.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání hlinitokřemičitanu sodného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Re‐evaluation of sodium aluminium silicate (E 554) and potassium aluminium silicate (E 555) as food additives, www.efsa.europa.eu 10. 06. 2020
What Is the Use of Sodium Aluminum Silicate in Food?, Norma DeVault, www.livestrong.com