Znáte hlinitokřemičitan vápenatý (E556) a víte, proč se používá v potravinářství?

Hlinitokřemičitan vápenatý je přírodní minerál, který se v potravinářství používá jako protispékavá látka, takže zabraňuje tvorbě hrudek v potravinách v důsledku přebytečné vody.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E556– Hlinitokřemičitan vápenatý:
Jedná se o protispékavou látku.
V ČR povolené.
Doporučujeme.

Výroba E556

Hlinitokřemičitan vápenatý se vyrábí z několika přírodních minerálů včetně vápníku.

V jakých potravinách se hlinitokřemičitan vápenatý může vyskytovat?

  • sůl
  • moučkový cukr
  • sušená syrovátka
  • sýry
  • kypřící prášek
  • sypké náhražky mléka a smetany
  • sušená zelenina
  • koření
  • mouka

Je E556 zdravé?

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky na lidské zdraví.

Hlinitokřemičitan vápenatý nicméně obsahuje hliník, který je sice přírodní, ale pro lidské tělo je vysoce toxický a způsobuje mnoho nemocí. Bývá například spojován s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkem kostní hmoty a přispivá k dalším nemocem včetně žaludečních, střevních a ledvinových problém. V těhotenství také způsobuje problémy s placentou.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V EU je použití hlinitokřemičitanu vápenatého povolené pouze do vybraných potravin. V USA je obecně uznáván jako bezpečná potravinářská přísada.

Použité zdroje

Calcium aluminium silicate 556 or E556, www.noshly.com
E556 : Calcium aluminium silicate , www.food-info.net
E556; Aluminium Calcium Silicate, www.1source.com
E556 Aluminium Calcium Silicate, http://www.wotzinurfood.com