Mléčnan železnatý (E585) se používá k barvení černých oliv. Přečtěte si o něm více!

Mléčnan železnatý je železitá sůl kyseliny mléčné, která se obvykle získává z rostlin, jako je řepa, ale může být získána ze syrovátky (mléka) a dalších živočišných produktů.

Jedná se o nazelenalé bílé krystaly nebo světle zelený prášek se slabým charakteristickým zápachem.

V potravinářství E585 funguje jako regulátor kyselosti, používá se pro zachování barvy a pro obohacení potravin železem.

Hlavní důležité body o E585– Mléčnan železnatý:
Může být živočišného původu.
Není vhodné pro děti.
Není povolené v ČR.
Doporučujeme.

Výroba E585

Komerčně se mléčnan železnatý vyrábí z kyseliny mléčné její neutralizací.

Na co se mléčnan železnatý používá?

V potravinářství se E585 používá jako regulátor kyselosti a fixuje barvu používanou při černění oliv.

Používá se i v některých doplňcích stravy, protože je zdrojem železa.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E585:

  • zelenina konzervovaná v octě, solném nálevu, oleji nebo sojové omáčce

Je E585 zdravé?

Doposud nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V potravinářském průmyslu se v EU může používat jen k barvení černých oliv, v USA je látka povolena.

Použité zdroje

E585 : Ferrolactate , www.food-info.net
E585; Ferrous Lactate, www.1source.com
Ferrous lactate 585 or E585, www.noshly.com