Glutaman hořečnatý (E625), další ze skupiny glutamátů, kterému je lepší se vyhnout. Co může způsobit?

Glutaman neboli glutamát hořečnatý se používá ke zvýraznění chuti a aroma průmyslově vyráběných potravin.

V přírodě ho nalezneme v lidském těle i některých rostlinách a houbách.

Pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky fermentací kukuřičného nebo obilného škrobu.

Má podobu bílého krystalického prášku s charakteristickou chutí známou jako umami.

Molekulární vzorec E625 je C₅H7MgNO₄.

Hlavní důležité body o E625 –  glutamanu hořečnatého:

Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka, ale vyrábí se převážně synteticky.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné látce vyhýbat.

Kde se glutaman hořečnatý používá?

Stejně jako glutaman sodný, vápenatý či amonný se i glutaman hořečnatý používá zejména jako náhrada soli a ke zvýraznění chuti v rozmanitých směsích koření a konzervovaných či instantních potravinách.

V současné době se možná více než v potravinářství používá ve farmacii při komplexní léčbě některých nervových poruch a psychických onemocnění.

Je E625 zdravé?

Používání glutamanu hořečnatého v potravinovém průmyslu schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Jeho konzumace, zejména v nadměrném množství, může způsobit řadu zdravotních potíží, od bolestí hlavy přes zažívací potíže až po celkovou nevolnost.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání glutamanu hořečnatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

V roce 2017 EFSA stanovila maximální denní příjem na 30 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti na den.

Použité zdroje

Review of Glutamate Intake from Both Food Additive and Non-Additive Sources in the European Union, Tennant D.R. , www.karger.com 01. 12. 2018
E625; Magnesium Diglutamate, www.1source.com