Chcete mlsat bez toho, abyste se obávali přírůstku na váze? Hledejte potraviny, které místo cukru obsahují maltitol (E965)!

Maltitol je cukerný alkohol, který se používá především jako náhražka cukru v potravinách se sníženým obsahem cukru nebo kalorií.

Je podobně sladký jako běžný cukr, ale méně kalorický.

Vyrábí se hydrogenací maltózy, cukru získávaného zejména z kukuřičného či bramborového škrobu.

Vyskytuje se ve dvou různých podobách jako krystalický prášek nebo sirup.

Molekulární vzorec E965 je C12H24 O11.

Hlavní důležité body o E965 – maltitolu:

Je to sladidlo, emulgátor a stabilizátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se maltitol používá?

Maltitol se často používá jako sladidlo ve speciálních potravinách pro diabetiky nebo v potravinách s nízkým obsahem kalorií.

Díky vysoké sladivosti oproti jiným cukerným alkoholům a chuťovým vlastnostem blízkým sacharóze může přímo nahradit sacharózu v různých potravinách bez cukru.

Běžně lze maltitol nalézt především v cukrovinkách, jako jsou sušenky, bonbony či čokoláda, pekařských a mléčných výrobcích, například v jogurtech či zmrzlině.

  • Proteinella Čokoládová pomazánka
  • Žvýkačky Orbit, Winterfresh, Mentos
  • Orion Mléčná čokoláda
  • Bebe Dobré ráno
  • Zajíc Sójový nápoj, rýžový nápoj, pohankový nápoj
  • Pilos tyčinka Protein

Je E965 zdravé?

Použití maltitolu jako potravinářské přídatné látky je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Maltitol má stejné přínosy jako ostatní cukerné alkoholy:

  • nízký glykemický index – jde o sladidlo je vhodné pro diabetiky, hladina inzulinové reakce po jeho konzumaci je ve srovnání se sacharózou nižší. Velká část přijatého maltitolu je fermentována ve střevě a pouze malá část je hydrolyzována na sorbitol a glukózu, což vede k určité glykemické reakci.

  • nízký obsah kalorií – 1 gram maltitolu obsahuje přibližně 2,1 kalorií, což je poloviční množství než běžný cukr.

  • šetrný k zubům – jedná se o nekariogenní sacharid, který není metabolizován mikroorganismy v dutině ústní, které by jej přeměnily na kyselinu podporující vznik zubního kazu.

Při nadměrné konzumaci může způsobit střevní potíže, včetně plynatosti, nadýmání a průjmu.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání maltitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Is Maltitol a Safe Sugar Substitute?, www.healthline.com 08. 10. 2019
E 965: Maltitol , www.food-info.net