Sorban draselný (E202) konzervant, který chrání mnoho nápojů a potravin před mikroorganismy.

Sorban draselný neboli sorbát draselný je běžně používaná konzervační látka.

Má podobu bílého ve vodě rozpustného prášku.

Používá se k ochraně potravin před zkažením a k prodloužení jejich trvanlivosti, neboť zpomaluje růst plísní, kvasinek a bakterií.

Vyrábí se neutralizací kyseliny sorbové hydroxidem draselným.

Molekulární vzorec E202 je C6H7KO2, jde o draselnou sůl kyseliny sorbové.

Hlavní důležité body o E202 – sorban draselný:

Je to konzervant.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se sorban draselný používá?

Sorban draselný se běžně používá jako konzervant v řadě nealkoholických i alkoholických nápojů, limonádách, džusech, moštech i vínu.

Lze jej použít přímým přidáním, postřikem, v obalovém materiálu nebo jinými způsoby.

E202 ale obsahují též rozmanité masné výrobky, například salámy či paštiky, sýry, sladké pečivo i čokoláda.

  • Kaufland Salám Edel
  • Labeta Želírovací cukr, Želírfix
  • Albert Kečup jemný
  • Kitl Sirup pomerančový, mátový, višňový, malinový
  • Staropramen Cool citron
  • Albert České buchty povidlové

Dále se používá též do prostředků na praní prádla, šamponů či hydratačních krémů.

Je E202 zdravé?

Používání sorbanu draselného je považováno za bezpečné. Maximální přípustná norma konzervační látky E202 v hotovém výrobku se pohybuje v průměru od 0,02 do 0,2 %.

Nejsou s ním spojovány žádné nežádoucí účinky, u citlivých jedinců se při kontaktů s kůží může vyskytnout alergická reakce nebo podráždění kůže.

Některé studie naznačily, že jiná sorbanová sůl – sorban sodný může být v nejvyšších koncentracích genotoxický pro lymfocyty lidské periferní krve. Z tohoto důvodu bylo preventivně sníženo maximální denní limit kyseliny sorbové na 11 mg na 1 kilogram hmotnosti.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání sorbanu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i Austrálii.

Použité zdroje

E202 – Sorbato di potassio, www.quotidianosostenibile.it
Sorbato di potassio (E202), www.scuola-e-cultura.it