Zmrzlina díky němu netaje, pivo pění a chléb pomaleji tvrdne. Seznamte se s propylenglykolalginátem (E405)!

Propylenglykolalginát neboli propan-1,2-diol alginát či hydroxypropylalginát je ester vyrobený z kyseliny alginové (E400) a propylenglykolu (E1520). Často se označuje pouze zkratkou PGA.

Jde o víceúčelovou látku, kterou lze použít jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor.

Různé potravinářské stupně PGA jsou založeny na procentu esterifikace a následující viskozitě.

Má formu bílého až žlutohnědého prášku.

Molekulární vzorec E405 je (C9H14 O7)n.

Hlavní důležité body o E405 – propylenglykolalginátu:

Je to emulgátor, stabilizátor a zahušťovadlo.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené

Kde se propylenglykolalginát používá?

Propylenglykolalginát najdeme v mražených výrobcích, jako jsou zmrzliny či ovocné dřeně, neboť zlepšuje disperzní stabilitu olejových a tukových sušin a působí proti tání zmrzliny.

Obsahují ho i mléčné výrobky, například jogurty a pudinky, salátové zálivky, dresinky i majonézy.

Dále se používá k potírání pekařských výrobků, PGA zlepšuje jejich chuť a zvyšuje jejich měkkost a pružnost tím, že zvyšuje absorpci vody v těstě. Zároveň zpomaluje stárnutí škrobu a prodlužuje trvanlivost.

Vzhledem ke své pěnotvorné a emulgační schopnosti a je široce používán jako stabilizátor piva, aby se zvýšila pěnivost a pěna byla stabilní a trvanlivá. Najdeme ho ale i v nealkoholických sportovních a ovocných nápojích.

  • Fragola jahodová zmrzlina
  • Pivo Corona
  • Perkins Majonelka

Je E405 zdravé?

Konzumace propylenglykolalginátu je v běžných dávkách považována obecně za bezpečnou a jeho použití v potravinářském průmyslu tak bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

V roce 2018 došlo k přehodnocení doporučené denní dávky propylenglykolalginátu, neměla by překročit 55 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti.

Nadměrná konzumace E405 může u citlivějších osob vyvolat projímavé účinky a případně rovněž alergickou reakci.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání propylenglykolalginátu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Propylene glycol alginate 405 or E405 , www.noshly.com
What is E405 Food Additive?, www.okchem.com 16. 06. 2017