Na tomto receptu je asi nejzajímavější, že jeho náplň není z čerstvého ovoce, protože vodnatost hrušek to nedovoluje, proto se používají sušené hrušky.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g polohrubé mouky
 - 75 g moučkového cukru
 - 250 ml vlažného mléka
 - 40 g droždí
 - 125 g másla
 - 2 žloutky
 - Kůra z 1 citronu
 - 2 lžíce cukru krupice
 - Špetka soli
 - Vejce (rozšlehané)
 
Na náplň
- 450 g sušených hrušek
 - 250 g moučkového cukru
 - 2 lžíce rumu
 - Lžička skořice
 - Vanilkový cukr
 - Strouhanku
 
Na drobenku
- 50 g másla (změklého)
 - 60 g hrubé mouky
 - 60 g cukru krupice
 
Na potření
- Vejce
 - 50 g másla (rozpuštěného)
 - Lžíce vanilkového cukru
 - Lžíce rumu
 - 3 lžíce mléka
 
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
 - Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku se solí
 - Vytvoříme důlek, do kterého přidáme lžičku cukru, nalámané droždí a trochu vlažného mléka
 - Vidličkou spolu promícháme
 - Mísu přikryjeme a dáme na teplé místo odpočívat
 - Za 10 minut by nám měl vzejít kvásek
 - Když je kvásek hotový do mísy přidáme zbytek cukru, žloutek, kůru, nakrájené změklé máslo a mléko
 - Ingredience zaděláme a vznikne nám hladké těsto
 - Mísu opět přikryjeme utěrkou a po dobu jedné hodiny těsto necháme kynout
 - Mezitím si připravíme hruškovou náplň, drobenku a polevu
 - Sušené hrušky si rozemeleme v kuchyňském robotu
 - Pak přidáme všechny zbylé ingredience, včetně rumu a promícháme
 - Jestli bude potřeba přidejte strouhanku na zahuštění hruškové náplně
 - Na drobenku společně propracujeme máslo, mouku a cukr a vnikne sypká směs
 - Na polevu smícháme vanilkový cukr, rum, mléko a dáme stranou
 - Vykynuté těsto lehce propracujeme na pomoučené pracovní ploše
 - Rozdělíme ho na dva bochánky, které pak vyválíme do tvaru koláče
 - Po celé jejich ploše rozetřeme hruškovou náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
 - Hruškovou náplň posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem
 - Pak necháme frgály ještě chvíli v klidu nakynout a přeneseme je do předehřáté trouby
 - Koláče pečeme zhruba 30 minut, dokud okraje nejsou zlatavé
 - Po upečení okraje potřeme mlékem a náplň pokapeme směsí mléka, vanilkového cukru a rumu
 
Sušené hrušky nemusíte ani kupovat, ale rovnou si je vyrobit doma s domácí sušičkou ovoce. Pokud o ní přemýšlíte, podívejte se na tyto recenze na sušičky ovoce a vyrobte si vlastní hruškové křížaly.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček