Že švestek není nikdy dost? Potom si je přidejte i na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho se švestkovými povidly. Povidla a perník je kombinace, která neklame.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké špaldové mouky
 - 100 g másla
 - 50 g cukru krupice
 - 250 ml mléka
 - 20 g droždí
 - 2 žloutky
 - špetka soli
 
Na náplň
- 250 g povidel
 - 50 ml rumu
 - 40 g perníku (namletého)
 - Lžička perníkového koření
 
Na drobenku
- 110 g hrubé mouky
 - 55 g másla (změklého)
 - 55 g cukru krupice
 - Špetka soli
 
Na dokončení
- 200 g másla (rozpuštěného)
 - Rum
 - 50 g perníku (nastrouhaného)
 
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
 - Ve větší míse smícháme rozdrobené droždí s vlažným mlékem a na teplém necháme vzejít kvásek
 - Když je kvásek hotový přidáme do něj zbylé ingredience na těsto
 - Začneme zapracovávat těsto, které je hladké a měkké
 - Mísu s těstem přikryjeme a necháme ho na teplém místě nakynout
 - Mezitím si na povidlovou náplň smícháme povidla, rum, perníkové koření a perník
 - Náplň smícháme, dokud není jednotná a hladká
 - Na drobenku si smícháme všechny potřebné ingredience a vypracujeme sypkou směs
 - Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, které na pomoučené ploše rozválíme
 - Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
 - Centimetrové okraje koláče potřeme rozpuštěným máslem
 - Na takto připravené těsto naneseme a rovnoměrně rozetřeme povidlovou náplň
 - Celý koláč posypeme drobenkou
 - Než frgál umístíme do trouby, tak ho ještě necháme alespoň 30 minut nakynout
 - Koláč v troubě pečeme 8-10 minut
 - Ihned po vyndání z trouby frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu
 - Posypeme nastrouhaným perníkem a počkáme až vychladnou
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček