Naprosto luxusní kořeněná grilovaná žebírka s barbecue omáčkou dle vaší volby jsou skvělým zpestřením grilovací sezóny a není snad nikdo, komu by nechutnaly. Přesvědčte se sami!
Ingredience
- 2 lžíce papriky
 - 1 lžíce soli
 - 1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
 - 1 lžíce třtinového cukru
 - 1 lžíce chilli prášku
 - 2 lžičky drceného kmínu
 - 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
 - 3/4 lžičky kajenského pepře
 - 2 – 3 kusy vepřových žebírek (asi 1 kg každý kus, použijte ideálně vepřová žebírka z pečeně, jsou kratší a masitější)
 - pár hrstí udících lupínků z bílého ořechu, namočených na alespoň 30 minut (volitelně)
 - 1 šálek barbecue omáčky
 
Postup
- Vložte všechny suché ingredience do malé misky a promíchejte, aby se spojily.
 - Ostrým nožem odstraňte veškerou stříbrnou kůži ze zadní strany všech žebírek.
 - Žebírka rovnoměrně potřete kořením a poté pevně zabalte do 2 až 3 vrstev alobalu.
 - Při balení dávejte pozor, abyste alobal s žebry neprotrhli.
 - Předehřejte gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril na střední teplotu.
 - Žebírka grilujte zakrytá na přímém ohni po dobu 1 hodiny a dvakrát otočte, aby byla zajištěna rovnoměrná propečenost.
 - V zakrytém grilu udržujte teplotu mezi 175 °C – 200 °C.
 - Odstavte žebra z ohně a nechte 10 minut odpočívat.
 - Odstraňte alobal a zlikvidujte veškerou tekutinu.
 - Mezitím sceďte lupínky bílého ořechu (pokud používáte) a rozsypte na uhlí nebo přidejte do udírny plynového grilu.
 - Vraťte žebra na gril stranou s kostí dolů a pomocí štětce potřete horní část žebírek barbecue omáčkou.
 - Grilujte přikryté 10 – 12 minut.
 - Během této doby žebra dvakrát otočte a podlijte.
 - Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.
 - Podávejte s extra BBQ omáčkou.
 

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na vynikající kotletky z vepřového masa – zapečené i grilované!

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček