Příprava: 20 minut
Vaření: 140 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 160 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 50 dkg hovězích kostí s masem
- petrželová nať
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 kostka hovězího bujónu
- sůl.
- Na noky 7 dkg hrubé mouky nebo krupice
- 2 dkg másla
- 180 ml mléka
- 1 vejce
- sůl
- 1 lžíce posekané petrželky
Postup receptu
- Hovězí kosti, zeleninu a petrželovou nať uvaříme ve 2 l osolené vody, přidáme koření a hovězí bujón
- Zeleninu z polévky vyndáme asi po 20 minutách
- Z hotových kostí obereme maso, vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme a vložíme vše zpět do vývaru, ztáhneme z plotny a přikryjeme pokličkou
- Mléko ohřejeme, přisypeme hrubou mouku nebo krupici a na mírném ohni vaříme asi 7-8 minut
- Přidáme máslo a za stálého míchání vaříme do té doby, než se přestane těsto chytat na dno hrnce
- Odstavíme z plotny a necháme vychladnout
- Přimícháme vejce, osolíme, přidáme posekanou petrželku a vykrajujeme malé nočky, které vaříme v osolené vodě asi 4 minuty
- Noky scedíme, necháme okapat a podáváme s polévkou