Linecké cukroví a Vánoce patří v našich končinách neodmyslitelně k sobě. Velice oblíbené je hrníčkové linecké cukroví. Samozřejmě každý má jiný recept, vyzkoušejte buď tento, nebo se podívejte ještě na další recepty na tradiční linecké.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku celých oloupaných mandlí
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 plátky nesoleného másla pokojové teploty
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku malinového džemu
- 1/2 hrnku práškového cukru
POSTUP
- Přichystejte si pánev a na mírném ohni oprahněte mandle po dobu zhruba 8 až 10 minut.
- Neustále je míchejte, aby se vám nespálily.
- Poté je nechejte úplně vychladnout.
- Vytvořte mandlovou mouku.
- Vložte mandle do misky společně s 1/2 hrnku mouky.
- Za pomoci kuchyňského robotu vytvořte jemnou mouku.
- Poté přidejte zbývajícího 1 a 3/4 hrnku mouky a ještě sůl.
- Promíchejte a mouku dejte bokem.
- Vytvořte si máslový krém s cukrem.
- Dejte máslo a cukr do misky a směs mixujte elektrickým ručním mixérem po dobu zhruba 3 minut.
- Přidejte vejce a vanilku.
- Zastavte mixér, krém po stranách seškrábněte gumovou stěrkou.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a ještě směs mixujte zhruba 1 minutu.
- Přidejte mouku.
- Zastavte mixér, opět seškrábněte krém po stranách mísy a přidejte mouku, kterou jste si na začátku připravili (mandlová a hladká mouka).
- Ještě asi 30 sekund těsto směs mixujte.
- Rozdělte si těsto na 2 stejné části.
- Zabalte jednotlivé části do potravinové folie a vložte je alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Vyjměte jednu část těsta z lednice a rozválejte ho na plát tlustý asi 5 mm.
- Vyřežte z něj třeba kolečka (či jiný tvar, to je na vás).
- Vyříznutá kolečka dejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte bokem.
- Vytáhněte druhou část těsta, rozválejte ho opět na plát tlustý asi 5 mm a vyřežte z něj opět kolečka.
- Uprostřed nich ještě udělejte malá kolečka.
- Cukroví umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Vložte plechy do trouby a pečte linecké cukroví zhruba 9 až 11 minut, dokud nejsou kolečka zlatohnědá.
- Nechejte je úplně vychladnout.
- Kolečka bez vyříznutých koleček uprostřed natřete marmeládou a nalepte na ně kolečka s vyříznutým kolečkem uprostřed.
- Linecké cukroví obalte ještě v práškovém cukru.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?