Leží vám hrušky ladem? Nenapadá vás, co z nich připravit? Co takhle vyzkoušet tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je naprosto jednoduchý a rychlý díky tomu, že se nic nemusí vážit. Stačí klasický hrnek.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 malá lžička soli
- ⅔ hrnku vychladlého rostlinného tuku (Hera)
- ½ hrnku ledové vody
Na náplň:
- ½ hrnku cukru
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- 8 ks hrušek
- 1 lžíce másla
Na mléčnou glazuru:
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
Postup:
- V míse si smíchejte mouky se solí, poté přidejte na kostičky nakrájený tuk a míchejte nejlépe vidličkou.
- Těsto by se nemělo míchat příliš dlouho, mělo by si zachovat strukturu podobnou drobence.
- Poté přidejte ledovou vodu a těsto promíchejte, ať se vše spojí.
- Nakonec jej rozdělte na 2 poloviny. Z každé poloviny udělejte placku, zabalte je do potravinové fólie a dejte do chladničky na 30 minut.
- Hrušky si oloupejte, vyloupněte jadřince a nakrájejte na cca 1 cm hrubé plátky.
- V míse si smíchejte mouku, cukr, skořici, hřebíček a přidejte hrušky.
- Vše důkladně promíchejte.
- Na pomoučeném vále si vyválejte vychladlé těsto, aby mělo průměr asi 30 cm.
- Využijte kulatý plech na francouzský koláč o průměru zhruba 25 cm.
- Jedno těsto dejte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornímu okraji.
- Na těsto položte hruškovou náplň a navrch dejte na kostičky nakrájené máslo.
- Druhé těsto si vyválejte na asi 25 cm placku, dejte ji na vrch páje a spojte okraje dohromady.
- Vrchní část ozdobně propíchejte nožem a připravte si glazuru.
- Smíchejte si v misce na glazuru potřebné suroviny a potřete jí povrch páje.
- Pečte na 175 °C po dobu asi 50 minut, průběžně kontrolujte.
