Hrníčkový hruškový koláč

Hrníčkový hruškový koláč

Leží vám hrušky ladem? Nenapadá vás, co z nich připravit? Co takhle vyzkoušet tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je naprosto jednoduchý a rychlý díky tomu, že se nic nemusí vážit. Stačí klasický hrnek.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky 
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 1 malá lžička soli
  • ⅔ hrnku vychladlého rostlinného tuku (Hera) 
  • ½ hrnku ledové vody

Na náplň: 

  • ½ hrnku cukru 
  • ¼ hrnku hladké mouky 
  • ¼ lžičky mleté skořice 
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 8 ks hrušek 
  • 1 lžíce másla 

Na mléčnou glazuru:

  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce cukru 
  • 1 lžíce másla 

Postup:

  • V míse si smíchejte mouky se solí, poté přidejte na kostičky nakrájený tuk a míchejte nejlépe vidličkou. 
  • Těsto by se nemělo míchat příliš dlouho, mělo by si zachovat strukturu podobnou drobence. 
  • Poté přidejte ledovou vodu a těsto promíchejte, ať se vše spojí. 
  • Nakonec jej rozdělte na 2 poloviny. Z každé poloviny udělejte placku, zabalte je do potravinové fólie a dejte do chladničky na 30 minut. 
  • Hrušky si oloupejte, vyloupněte jadřince a nakrájejte na cca 1 cm hrubé plátky. 
  • V míse si smíchejte mouku, cukr, skořici, hřebíček a přidejte hrušky. 
  • Vše důkladně promíchejte. 
  • Na pomoučeném vále si vyválejte vychladlé těsto, aby mělo průměr asi 30 cm.
  • Využijte kulatý plech na francouzský koláč o průměru zhruba 25 cm. 
  • Jedno těsto dejte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornímu okraji. 
  • Na těsto položte hruškovou náplň a navrch dejte na kostičky nakrájené máslo. 
  • Druhé těsto si vyválejte na asi 25 cm placku, dejte ji na vrch páje a spojte okraje dohromady. 
  • Vrchní část ozdobně propíchejte nožem a připravte si glazuru. 
  • Smíchejte si v misce na glazuru potřebné suroviny a potřete jí povrch páje. 
  • Pečte na 175 °C po dobu asi 50 minut, průběžně kontrolujte.
hruškový páj z křehkého těsta
Zdroj: canolaeatwell.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.