4 nejlepší recepty na buchtu s jahodami. Aneb jak využít úrodu ze zahrádky

V období června nám dozrávají jahody. Někdy jich máme však tolik, že je nestíháme jíst, ale nechceme, aby okoraly nebo zplesnivěly.

Z tohoto ovoce můžete připravit spoustu pokrmů nebo zavařenin. Což takhle je využít na sladké pečení?

Přinášíme vám ty nejlepší recepty na jahodovou buchtu, ve kterých své plody zahrady můžete s chutí využít!

Inspirujte se!

Zaujal vás recept? Vybrali jsme pro vás dalších 5 receptů na jahodové řezy, které si zamilujete!

Jaké jsou další možnosti spotřeby jahod?

Sezóna jahod je vcelku krátká a plodů dozrává najednou příliš velké množství. Delší skladování není vhodné, jelikož čerstvé nevydrží příliš dlouho. Podíváme se tedy na další tipy zpracování.

Jahodová šťáva:

  • 1kg jahod
  • 1l vody
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 lžička kyseliny citronové    

Jahody omyjte, rozmixujte a propasírujte přes sítko. Zřeďte šťávu vodou a přidejte cukr. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 10-15 minut. Poté rozmíchejte lžičku kyseliny citronové. Seberte pěnu z hladiny a hotovou šťávu nalijte do lahví nebo sklenic. Nechte vychladnout a pak uzavřete.

Jahodové smoothie:

  • 200g jahod
  • 2 lžíce medu
  • 250ml jogurtového nápoje nebo kefíru bez příchutě
  • hrst ovesných vloček

Rozmixujte vločky, přidejte omyté a nakrájené jahody, přilijte jogurtový nápoj nebo kefír a nakonec lžíce medu. Rozmixujte, nechejte v lednici vychladnout a poté podávejte ve sklenici ozdobené jahodami.

Jahodová marmeláda:

  • 1,5 kg jahod
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové
  • 600g cukru krystal

Očistěte jahody, omyjte a poté usušte. Vložte je do kastrolu a zasypte cukrem. Vanilkový lusk vyškrabejte na jahody. Směs vařte za stálého míchání a sbírejte pěnu z hladiny. Vařte dokud nezačne želírovat. Ke konci vaření vmíchejte kyselinu citronovou.

Směs nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčky a položte dnem nahoru. Nechte takto vychladnout a poté uskladněte na suché tmavé místo.

Máme pro vás další tipy na zavařování jahod. Recepty, návody a triky pro každého.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.