Tento recept si připravte již večer před plánovaným podáváním, protože těsto vyžaduje odpočinek přes noc a ráno hodinu kynutí.
INGREDIENCE
Na těsto:
- 1 lžíce javorového sirupu
 - 7 g sušeného droždí
 - 1 a ¼ šálku teplé vody
 - 540 g pekařské mouky
 - 2 lžičky mořské soli
 
Na vodu na pošírování:
- 1½ lžičky javorového sirupu
 - 2 lžičky jedlé sody
 - ½ lžičky soli
 
Na povrch:
- 1 bílek plus 1 lžíce vody
 - domácí kořenící směs na bagely (na posypání)
 
Na kořenící směs na bagel (nepoužijete vše):
- 4 lžičky bílých sezamových semínek
 - 2 čajové lžičky černých sezamových semínek nebo dalších bílých sezamových semínek
 - 2 lžičky máku
 - 2 lžičky sušeného česneku
 - 2 lžičky sušené cibule
 - 1 lžička mořské soli
 
POSTUP
- Smícháme ingredience na koření.
 - V misce smícháme javorový sirup, droždí a vodu a necháme kynout 5 minut.
 - Do mísy mixéru s nástavcem na těsto dáme mouku, sůl a droždí.
 - Mícháme na středně nízké rychlosti 5 až 7 minut.
 - Pokud je těsto po 3 minutách suché, přidáme 1 lžíci vody.
 - Těsto přeneseme na pracovní plochu a hněteme 2 až 3 minuty, poté vytvarujeme kouli a vložíme do mísy.
 - Zakryjeme plastovou fólií a odložíme na teplé místo na 60 až 90 minut, dokud těsto nevykyne.
 - 2 plechy vyložíme pečicím papírem a pomažeme olejem.
 - Těsto vyklopíme na nepomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů, které tvarujeme do koulí.
 - Nakapeme na pracovní desku trochu vody.
 - Každou kouli svineme do provazu dlouhého asi 20 cm.
 - Jednu ruku položíme dlaní nahoru tak, aby byly čtyři prsty vycentrovány na provaz.
 - Přeložíme každou stranu těsta přes prsty tak, aby se konce překrývaly asi o 5 cm.
 - Držíme těsto, otočíme ruku a válíme rukou na pracovní desce, aby se oba konce spojily.
 - Bagely dáme na plech.
 - Vršky poprášíme moukou.
 - Zakryjeme igelitem a necháme přes noc v chladu.
 - Druhý den vyjmeme plechy z lednice a necháme hodinu uležet.
 - Předehřejeme troubu na 230 °C.
 - Vložíme bagel do misky s vodou, abychom se ujistili, že plave.
 - Pokud těsto klesne, necháme kynout dalších 30 minut.
 - Ve velkém hrnci přivedeme k varu dva litry vody s javorovým sirupem, jedlou sodou a solí.
 - Přidáme bagely a až voda začne vřít, snížíme teplotu.
 - Vaříme 1 minutu z každé strany.
 - Bagely přeneseme na plech a otočíme hladkou stranou nahoru.
 - Vyšleháme v malé misce bílek a vodu a potřeme bagely.
 - Posypeme kořením.
 - Pečeme 14 až 18 minut.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček