Připravili jsme pro vás přehled kalorických hodnot základních potravin, díky kterému snadno zjistíte, jaké potraviny jsou nízkokalorické a které mají naopak kalorií spoustu.
Díky následujícím údajům pochopíte, kolik energie získáte z konkrétních potravin.
V níže uvedených tabulkách se také dozvíte, jaký obsah bílkovin, cukrů a tuků jednotlivé potraviny mají.
Kalorické tabulky uvádějí orientační hodnoty kCal ve 100 g potraviny.
Pokud chcete určit celkovou kalorickou hodnotu pokrmu, je třeba přepočítat hodnoty podle hmotnosti každé z potravin pokrmu.
Kilokalorie vs kilojoule
Energie může být vyjádřena v kcal (kilokalorie) nebo v kJ (kiloJoule).
Kalorie označuje jednotku energie, kterou potřebujeme dát jednomu gramu vody k tomu, abychom zvýšili teplotu o 1 °C, a to při teplotách z 14,5 °C na 15,5 °C.
Joule označuje jednotku práce a energie.
Při převodu se používá jednoduchý vzorec:
- máme-li údaj v kaloriích, tak násobíme – kcal x 4,2 = kJ
- máme-li údaj v Joulech, tak dělíme – kJ : 4,2 = kcal
Podívejte se také na náš další článek, kde vám poradíme, jak si správně spočítat optimální denní příjem kalorií k tomu, abyste zhubli či si váhu udrželi.
Drůbeží maso
Drůbeží maso je obecně uznáváno jako lehčí a „zdravější“ maso pro nízký obsah tuku.
Obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky (draslík, hořčík, vápník, železo – podobně jako hovězí a jiné).
Při správné úpravě je lehce stravitelné.
| Kuřecí maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Prsa | 24 | 0 | 3 | 112 |
| Stehna | 20 | 0 | 5 | 116 |
| Smažené | 22 | 1,5 | 8 | 285 |
| Vařené | 25 | 0 | 5 | 145 |
| Krůtí maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Prsa | 25 | 0 | 1 | 112 |
| Stehna | 21 | 0 | 2,5 | 116 |
| Ostatní drůbeží maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Párky | 12 | 1 | 21 | 240 |
| Šunka krůtí | 20 | 2 | 3 | 128 |
| Šunka kuřecí | 18 | 2 | 3,5 | 155 |
| Kachní prsa | 20 | 0 | 4 | 123 |
| Kachní stehno | 14 | 0,2 | 32 | 345 |
| Kachní sádlo | 0 | 0 | 99,8 | 882 |
| Husa | 14 | 0,5 | 20 | 380 |
| Křepelka | 24,30 | 0 | 0 | 117 |
| Bažant | 23 | 0,4 | 6 | 146 |
| Holub | 24 | 0 | 13 | 213 |

Ostatní maso
Maso je důležitým zdrojem živočišných bílkovin, ale také tuků. Některé z nich jsou esenciální, takže si je tělo neumí vyrobit samo.
Některé živočišné látky nelze dostatečně nahradit rostlinnými. Jedná se například o kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, minerály.
| Hovězí maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Stehno | 21 | 0 | 9 | 180 |
| Plec | 19 | 0 | 11 | 183 |
| Roštěná | 21 | 0 | 13 | 212 |
| Svíčková | 22 | 0 | 8 | 162 |
| Vařené | 25 | 0,37 | 8 | 171 |
| Mleté | 20 | 0 | 16 | 225 |
| Pečeně | 19 | 3,30 | 4,10 | 140 |
| Vepřové maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Krkovička | 15 | 0 | 23 | 308 |
| Karé | 17 | 0,07 | 22 | 263 |
| Panenka | 20 | 0 | 5 | 136 |
| Plec | 17 | 0 | 18 | 239 |
| Stehno | 18 | 0 | 16 | 390 |
| Bůček | 11 | 0 | 28 | 365 |
| Koleno | 17 | 0 | 27 | 320 |
| Slanina | 4 | 0 | 84 | 823 |
| Srdce | 16,40 | 0,40 | 4,60 | 111 |
| Pečeně | 19 | 2 | 4,50 | 142 |
| Mleté | 16 | 0,5 | 27 | 311 |
| Jazyk | 16,3 | 0,48 | 13,5 | 187 |
| Šunka | 20 | 2 | 9 | 260 |
| Párky | 11 | 2 | 25 | 350 |
| Ostatní maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Jehněčí | 25 | 0 | 21 | 273 |
| Telecí | 21 | 0 | 6 | 139 |
| Králík domácí | 19 | 0 | 9 | 163 |
| Králík divoký | 21,79 | 0 | 2,32 | 114 |
| Jelen | 20,6 | 0 | 3,3 | 112 |
| Srnec | 20,8 | 0,6 | 2,6 | 107 |

Masné výrobky
Maso obsahuje látky potřebné pro lidský organismus. A to v každém věku.
Nicméně uzeniny bychom neměli jíst příliš často, protože ve větší míře škodí organismu. Pokud je však nekonzumuje na denní bázi, není problém si sem tam nějakou dát.
| Masné výrobky- výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Krůtí salám | 20 | 1 | 24 | 301 |
| Drůbeží salám | 14 | 1,5 | 25 | 286,8 |
| Drůbeží šunka | 18 | 2 | 3,5 | 155 |
| Krůtí šunka | 18 | 0 | 2 | 100,4 |
| Vepřová šunka | 20 | 2 | 9 | 118 |
| Debrecínská šunka | 15 | 3 | 2 | 87 |
| Dušená šunka | 20 | 1 | 2 | 104 |
| Prosciutto | 29 | 0,5 | 16 | 239 |
| Uzený bůček | 7,5 | 0 | 47 | 450,3 |
| Drůbeží párky | 16 | 1,5 | 25 | 291,6 |
| Vepřové párky | 11 | 2 | 25 | 350 |
| Kabanos | 14 | 2 | 28 | 294 |
| Slanina | 4 | 0 | 84 | 823 |
| Škvarky | 12 | 0 | 79 | 762 |
| Moravská klobása | 17 | 0,5 | 16 | 204 |
| Vepřová klobása | 16 | 0,92 | 33 | 363 |
| Bůčková paštika | 7 | 1 | 25 | 239 |
| Pikantná paštika | 6 | 6 | 18 | 207 |
| Májka | 9 | 2 | 29 | 302 |
| Škvarková pomazánka | 19 | 2 | 53 | 557 |
| Mortadella | 12 | 0 | 33 | 339,4 |

Ryby
Maso z ryb má vysoký podíl bílkovin a nízký obsah tuků. Prospěšné jsou omega mastné kyseliny (EPA, DHA), vitamíny (vitamin D, A či ze skupiny B), selen a jiné minerály a stopové prvky.
Při a pro jejich konzumaci se doporučuje:
- jíst je 2x do týdne (ne více),
- vybírat si kvalitní maso z důvěryhodného zdroje,
- upřednostnit ryby ze severních moří, ale nezapomínejte na „domácí“ ryby,
- nejíst je v syrovém stavu (ideální připravované na páře či v horkovzdušné troubě).
| Ryby – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Kapr syrový | 17,83 | 0 | 5,60 | 127 |
| Kapr vařený | 22,86 | 0 | 7,17 | 162 |
| Sumec syrový | 16,83 | 0 | 2,82 | 95 |
| Sumec vařeny | 18,47 | 0 | 2,85 | 105 |
| Pstruh | 20 | 0 | 10 | 169 |
| Štika | 18,80 | 0 | 0 | 86 |
| Candát | 9 | 0,2 | 0,4 | 42 |
| Okoun | 20 | 0 | 2 | 102 |
| Lín | 19 | 0,1 | 2 | 79 |
| Úhoř | 16 | 0,03 | 17 | 218 |
| Sleď | 17 | 0 | 15 | 220 |
| Sardinky v oleji | 17 | 0 | 15 | 270 |
| Tuňák syrový | 23,33 | 0 | 4,90 | 144 |
| Tuňák vařený | 29,91 | 0 | 6,28 | 184 |
| Konzervovaný tuňák v oleji | 26,53 | 0 | 8,08 | 186 |
| Konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě | 23,62 | 0 | 2,97 | 128 |
| Losos syrový | 19,84 | 0 | 6,34 | 142 |
| Losos vařený | 25,44 | 0 | 8,13 | 182 |
| Makrela syrová | 18,60 | 0 | 13,89 | 205 |
| Makrela vařená | 23,85 | 0 | 17,81 | 262 |
| Treska syrová | 17,81 | 0 | 0,67 | 82 |
| Treska vařená | 22,83 | 0 | 0,86 | 105 |
| Treska v konzervě | 22,76 | 0 | 0,86 | 105 |
| Krevety | 24 | 2 | 12 | 267 |
| Krab | 14 | 0 | 2 | 53 |
| Tresčí játra v konzervě | 4,20 | 1,30 | 63,50 | 595 |
| Surimi | 15,18 | 6,85 | 0,90 | 99 |

Vejce
Jsou také vhodným zdrojem bílkovin a tuků, vitamínů (A, z komplexu B, D) a minerálů (selen, jód, zinek, fosfor).
Podívejte se na naše kalorické tabulky, ať vidíte, jak se liší nutriční hodnoty jednotlivých druhů vajec.
| Slepičí vejce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Syrové | 12,4 | 0,9 | 10,9 | 150 |
| Na tvrdo | 12,6 | 1,1 | 10,6 | 149 |
| Na měkko | 12,5 | 1,2 | 10,4 | 147 |
| Bílek | 10,6 | 0,1 | 1 | 47 |
| Žloutek | 15 | 12,8 | 30,4 | 520 |
| Bílek sušený | 81 | 6,1 | 1,4 | 366 |
| Žloutek sušený | 33 | 2,9 | 57,6 | 654 |
| Skořepina | 3,3 | 0,03 | 0,03 | 14 |
| Ostatní vejce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Krůtí vejce | 13,5 | 1,1 | 11,9 | 165 |
| Křepelčí vejce | 13,5 | 0,8 | 12 | 164 |
| Kachní vejce | 13,5 | 1,3 | 13,4 | 178 |
| Husí vejce | 13,9 | 1,3 | 13,4 | 180 |

Mléčné výrobky
Hrají nezastupitelnou roli ve stravě člověka. Obsahují mléčné bílkoviny, tuky, cukry, vápník, hořčík, fosfor, zinek, selen, vitamíny (A, ze skupiny B, D, E, K) a jiné.
| Mléko – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Plnotučné | 3,10 | 4,75 | 3,40 | 61,70 |
| Polotučné | 3,10 | 4,70 | 1,50 | 45,24 |
| Nízkotučné | 3,20 | 4,6 | 0,5 | 35,71 |
| Acidofilní mléčné nápoje – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Bílé | 3,20 | 4,70 | 3,60 | 64 |
| Plnotučné | 3,20 | 4,70 | 3,60 | 65 |
| Nízkotučné | 3,10 | 4,70 | 1 | 40 |
| Ochucené | 2,8 | 12 | 3 | 67 |
| Kefír | 3,30 | 1,70 | 3,60 | 51,90 |
| Jogurty – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Bílý | 5,70 | 9,70 | 4,50 | 100,71 |
| Nízkotučný | 5,70 | 5,00 | 0,10 | 44 |
| Ovocný | 4,80 | 18,7 | 3,80 | 122,62 |
| Smetana – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Zakysaná 12 % tuku | 3,20 | 4,20 | 12 | 134,52 |
| Ke šlehání 33 % | 2 | 3 | 33 | 312 |
| Na vaření 10 % | 3 | 4 | 10 | 116 |
| Na vaření 12 % | 3 | 4 | 12 | 135 |
| Sýry – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Mozzarella | 15 | 1,10 | 20 | 240 |
| Eidam | 27 | 0,5 | 17 | 263 |
| Gouda | 12 | 6 | 21 | 260 |
| Ementál | 25 | 0 | 29 | 362 |
| Feta | 14 | 4 | 21 | 265 |
| Čedar | 25 | 1 | 35 | 412,28 |
| Parmezán | 35 | 3 | 26 | 389 |
| Niva | 19,20 | 0,80 | 25,70 | 309,05 |
| Hermelín | 18 | 2 | 28 | 329 |
| Olomoucké syrečky | 30 | 2 | 0,80 | 136,67 |
| Ostatní mléčné výrobky – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Tvaroh plnotučný | 9 | 4 | 10 | 142 |
| Tvaroh polotučný | 7 | 4 | 4 | 79 |
| Tvaroh nízkotučný | 12 | 4 | 0,3 | 69 |
| Máslo | 0,70 | 0,52 | 82,58 | 734 |
| Cottage cheese | 13 | 3 | 4 | 99,52 |

Pečivo
Bílé a celozrnné pečivo se liší stupněm mletí.
Z energetického pohledu bílé pečivo dodá do těla v krátké době vysokou hladinu energie. To se může hodit v dětském věku či při fyzické práci a námaze.
U celozrnného pečiva je dodávka energie pomalejší a postupná.
Samozřejmě, tak jako u každého jídla, důležité je množství a frekvence dávkování. Rozhodně, celozrnné pečivo je vhodnější z pohledu dlouhodobé konzumace. Ale ani výrobky z bílé mouky jednou za čas neublíží.
| Chléb – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Bílý | 8,5 | 48 | 1,5 | 233 | |
| Celozrnný | 8,2 | 49 | 2 | 220 | |
| Žitný | 7,5 | 50 | 1,5 | 201 | |
| Bramborový | 8 | 51 | 1 | 233 | |
| Toastový | 9 | 47 | 3 | 251 | |
| Rohlík – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Bílý | 10 | 60 | 3 | 286 | |
| Grahamový | 10 | 59 | 3 | 290 | |
| Sójový | 7 | 58 | 3 | 290 | |
| Ostatní pečivo – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Houska bílá | 10 | 60 | 3 | 290 | |
| Houská tmavá | 9 | 62 | 4 | 307 | |
| Kaiserka bílá | 8 | 55 | 5 | 287 | |
| Kaiserka celozrnná | 11 | 48 | 4 | 288 | |
| Bageta | 8 | 59 | 2,2 | 290 | |
| Toastový chléb světlý | 8,8 | 47 | 2,7 | 251 | |
| Toastový chléb celozrnný | 8,1 | 43 | 4,4 | 256 | |
| Veka | 8,7 | 57,3 | 1 | 278 | |
| Strouhanka | 10 | 79 | 3,5 | 380 | |
| Dietní suchary | 11 | 69 | 3,9 | 365 | |
| Dalamánek | 7,5 | 51,9 | 1,1 | 259 | |
| Knackebrot | 12 | 66 | 2,2 | 282 | |
| Vánočka | 8 | 61 | 9 | 360 | |
| Bábovka | 4 | 45 | 24 | 400 | |
| Croissant | 4 | 40 | 28 | 430 | |
| Kynutý koláč | 5 | 55 | 16 | 390 |

Obilniny
Jsou bohatým zdrojem cukrů, přesněji škrobů, jehož zastoupení šplhá až na 60 – 70 %. Také v sobě skrývají sacharózu, maltózu, glukózu.
Dále obsahují například vitamíny ze skupiny B či E a minerální látky jako je hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo.
Nemůžeme zapomenout na vlákninu. Ale ani na bílkoviny a tuky.
| Obilniny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Pšenice | 12 | 70 | 2 | 344 | |
| Pšeničná krupice | 10,3 | 72,4 | 1,1 | 350 | |
| Ječmen | 10 | 71 | 2 | 298 | |
| Žito | 10 | 74 | 1,7 | 393 | |
| Špalda | 15 | 61 | 4 | 362 | |
| Kamut | 10 | 15 | 7 | 327 | |
| Tritikále | 15 | 66 | 3 | 348 | |
| Bulgur | 12 | 76 | 1 | 342 | |
| Kuskus | 13 | 67 | 2 | 350 | |
| Pohanka neloupaná | 13 | 72 | 3 | 343 | |
| Pohanka loupaná | 13 | 72 | 3 | 343 | |
| Proso | 11,02 | 73 | 4,22 | 378 | |
| Jáhly | 11 | 73 | 3 | 395 | |
| Sója | 35 | 10,82 | 18,7 | 381 | |
| Amarant | 14 | 65 | 7 | 371 | |
| Čirok | 10,6 | 63,62 | 3,46 | 348 | |
| Quinoa | 14 | 64 | 6 | 368 | |
| Slzovka obecná | 13 | 68 | 7 | 385 | |
| Oves | 13,15 | 61 | 6 | 368 | |
| Ovesné otruby | 10 | 58 | 10 | 315 | |
| Kukuřice | 3,41 | 24 | 1,5 | 91 | |
| Rýže hnědá | 8 | 72 | 0,97 | 353 | |
| Rýže loupaná | 8 | 77 | 1 | 352 | |
| Rýže Basmati | 7 | 71 | 2 | 378 | |
| Rýže jasmínová | 7 | 79 | 0 | 346 |

Těstoviny
Rychlá a jednoduchá příprava jim poskytla významné místo v našem jídelníčku.
Vedle klasických (z bílé mouky) jsou na trhu v dnešní době dostupné také celozrnné, jejichž glykemický index nedosahuje až takových výšin. Příkladem jsou těstoviny z hnědé rýže, špaldové, pohankové a jiné varianty.
Tak jako je tomu u každého jídla, u těstovin platí, že je třeba je konzumovat s rozumem a přihlédnutím k celkovému dennímu energetickému příjmu.
Nahlédněte do našich nutričních tabulek, které vám pomohou zjistit hodnoty konkrétních druhů těstovin.
| Pšeničné těstoviny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Bílé | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
| Celozrnné | 12,2 | 64 | 2 | 354 | |
| Špagety | 12 | 65 | 2 | 349 | |
| Penne | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
| Farfalle | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
| Tortellini | 14 | 47 | 7 | 322 | |
| Fusilli | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
| Tagliatelle | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
| Ostatní těstoviny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Špaldové těstoviny celozrnné | 12 | 75 | 1,1 | 390 | |
| Žitné | 18 | 72 | 1,5 | 407 | |
| Grahamové | 13,5 | 69,3 | 3,8 | 364 | |
| Vaječné | 18 | 68 | 1,8 | 380 | |
| Bezvaječné | 9,8 | 72,4 | 1,2 | 350 | |
| Tarhoňa | 12,1 | 76,6 | 1,6 | 379 | |
| Kolínka | 12,5 | 71,2 | 2 | 359 | |
| Niťovky | 15 | 76 | 3,6 | 402 |

Luštěniny
Obsahují bílkoviny, cukry (s nízkým glykemickým indexem), tuky, vlákninu, vitamíny (hlavně ze skupiny B), minerály, jako je železo, hořčík, draslík, vápník, zinek, selen, fosfor.
Bílkoviny z luštěnin se do jisté míry považují za hodnotnou náhradu živočišných. Proto by je měli konzumovat zejména vegani.
Záporem je obsah látek, které znepříjemňují a ztěžují trávení či způsobují nadýmání. Ve zkratce jde o kyselinu fytovou, lektiny, saponiny.
Nepříjemnostem se dá částečně vyhnout vhodnou tepelnou přípravou, namáčením před vařením, délkou vaření či mixováním.
| Čočka – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Hnědá | 24 | 44 | 2 | 339 | |
| Hnědá loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
| Černá | 24 | 44 | 2 | 339 | |
| Černá loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
| Zelená | 22 | 46 | 2 | 339 | |
| Zelená loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
| Červená | 22 | 54 | 1,4 | 367 | |
| Červená loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
| Žlutá | 22 | 54 | 1,4 | 367 | |
| Žlutá loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
| Fazole – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Bílé | 23 | 50 | 0,8 | 349 | |
| Černé | 22 | 30 | 1,4 | 298 | |
| Červené | 18 | 28 | 1,6 | 279 | |
| Hrách – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Zelený | 20 | 50 | 1,2 | 352 | |
| – loupaný | 24 | 60 | 1,4 | 388 | |
| – klíčený | 2,4 | 4,2 | 0,2 | 36 | |
| Žlutý | 20 | 50 | 1,4 | 330 | |
| – loupaný | 24 | 54 | 1,4 | 363 | |
| – klíčený | 2,4 | 4,2 | 0,2 | 36 | |
| Ostatní luštěniny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Čerstvé fazolky | 2,2 | 3,3 | 0,5 | 38 | |
| Cizrna | 20 | 28 | 6 | 323 | |
| Sója | 34 | 12 | 21 | 418 | |
| Mungo klíčky | 23,3 | 42,1 | 1,5 | 314 |

Objevte podobné tipy
Oleje a tuky
Oleje a tuky se využívají při přípravě jídel.
Známé je jejich rozdělení na dobré a špatné tuky. Příkladem těch špatných jsou trans a nasycené tuky. Dobré jsou nenasycené a omega-3 mastné kyseliny.
Tuky hrají v lidském organismu nezastupitelnou roli, a to nejen z pohledu energetického, ale také stavebního.
Vhodné zdroje tuků jsou například
- ořechy a semena + rostlinné oleje
- zelená listová zelenina
- mořské řasy
- avokádo
- živočišné tuky (mořské ryby a korýši, vaječný žloutek, plnotučné mléko a jogurty)
Nevhodné jsou umělé a průmyslově zpracované oleje, tuky, margaríny, smažené a fast-food varianty.
| Olej – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Olivový | 0 | 0,2 | 95 | 856 |
| Řepkový | 0 | 0 | 100 | 900 |
| Slunečnicový | 0 | 0 | 99 | 891 |
| Lněný | 1 | 0 | 95 | 860 |
| Sezamový | 0 | 0 | 99 | 891 |
| Dýňový | 0 | 0 | 99 | 891 |
| Sójový | 1 | 0 | 99 | 896 |
| Kukuřičný | 0 | 0 | 99 | 891 |
| Z vlašských ořechů | 0 | 0 | 99 | 891 |
| Z lískových ořechů | 0 | 0 | 95 | 855 |
| Arašídový | 0 | 0 | 99,9 | 900 |
| Kokosový | 0 | 0 | 99 | 891 |
| Palmový | 0 | 0 | 99,9 | 900 |
| Konopný | 0 | 0 | 95 | 855 |
| Rakytníkový | 0 | 0 | 100 | 900 |
| Z kustovnice čínské | 0 | 0 | 95 | 855 |
| Arganový | 0 | 0 | 100 | 900 |
| Avokádový | 0 | 0 | 99 | 891 |
| Olej z lososa | 0 | 0 | 96 | 864 |
| Máslo, tuk, sádlo – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Máslo kravské | 0,7 | 0,8 | 82 | 745 |
| Máslo kravské bez laktózy | 0,7 | 0 | 82 | 741 |
| Ghí | 0,1 | 0,1 | 98 | 883 |
| Máslo kozí | 0 | 1 | 82 | 743 |
| Margarín | 0 | 0 | 60 | 540 |
| Margarín odtučněný | 0,5 | 0,5 | 30 | 275 |
| Kokosové máslo | 7 | 17 | 65 | 686 |
| Kakaové máslo | 0 | 3 | 90 | 823 |
| Sádlo vepřové | 2 | 0 | 99 | 900 |
| Sádlo husí | 1 | 0 | 84 | 761 |
| Sádlo kachní | 0 | 0 | 100 | 899 |
| Hovězí lůj | 0 | 0 | 90 | 810 |

Ořechy a semena
Chlubí se obsahem kvalitních bílkovin a dobrých tuků. Navíc jsou zdrojem vlákniny, vitamínů (A, B, C, E, K) a minerálů (hořčík, draslík, vápník, zinek, síra, železo, fosfor, mangan).
Význam mají pro nervový systém, kůži, vlasy, imunitu, duševní pohodu.
| Ořechy – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Vlašské | 15,8 | 13,7 | 63,4 | 671 |
| Lískové | 14,7 | 7,07 | 62,4 | 623 |
| Kešu | 18,2 | 23,9 | 45,6 | 550 |
| Makadamové | 7,7 | 5,2 | 76 | 714 |
| Mandle | 28,1 | 4,3 | 47,9 | 593 |
| Pistácie | 20,3 | 17,87 | 49,5 | 605 |
| Para | 14,4 | 67,3 | 4,65 | 651 |
| Píniové | 24 | 9,7 | 50,7 | 594 |
| Pekanové | 9,1 | 13,7 | 72 | 686 |
| Arašídy | 24,5 | 15,8 | 48,9 | 557 |
| Semínka – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Dýňová | 24,5 | 17,5 | 45,9 | 569 |
| Slunečnicová | 24 | 4 | 56 | 612 |
| Lněná | 22,4 | 4,4 | 37,1 | 525 |
| Sezamová | 22 | 4 | 58,5 | 640 |
| Chia | 21 | 20 | 31 | 480 |

Ovoce
Vhodnější a zdravější varianta sladkosti. Plody a semena obsahují přirozené a přírodní cukry, ale také bílkoviny či tuky. Samozřejmě vitamíny a minerály. Zmínit je třeba také vlákninu.
Do těla dodá potřebné živiny a látky, které si tělo neumí samo vyrobit.
Racionální a pestrá strava musí v každodenním jídelníčku zahrnovat i ovoce.
Dá se konzumovat na několik známých způsobů, nejvhodněji čerstvé, ale také ve šťávach či smoothies.
| Ovoce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Jablko | 0,3 | 11,4 | 0,2 | 53 |
| Hruška | 0,4 | 12,4 | 0,1 | 58,3 |
| Meruňka | 1 | 13 | 0,3 | 57 |
| Broskev | 0,6 | 12 | 0,2 | 50 |
| Nektarinka | 1,2 | 9 | 0,1 | 36 |
| Třešně | 1,0 | 14 | 0,5 | 69 |
| Višně | 1 | 9,8 | 0,62 | 53 |
| Švestky | 0,8 | 15 | 0,3 | 68 |
| Jahody | 1 | 9 | 0,6 | 43 |
| Maliny | 1,2 | 6,4 | 0,58 | 48 |
| Angrešt | 0,82 | 6,7 | 0,2 | 36 |
| Borůvky | 0,8 | 15 | 0,8 | 68 |
| Rybíz červený | 1,1 | 7,4 | 0,25 | 45 |
| Rybíz černý | 1,2 | 10,4 | 0,27 | 61 |
| Hroznové víno | 0,68 | 14,8 | 0,35 | 68 |
| Citrón | 0,6 | 10 | 0,5 | 45 |
| Banán | 1,1 | 20,2 | 0,3 | 93 |
| Ananas | 0,35 | 10 | 0,2 | 44 |
| Mandarinka | 0,72 | 7,7 | 0,3 | 39 |
| Pomeranč | 0,92 | 7,9 | 0,22 | 43 |
| Avokádo | 2 | 1,8 | 14,67 | 160 |
| Datle | 1,1 | 35,7 | 0,3 | 160 |
| Fíky | 1,4 | 14,7 | 0,41 | 75 |
| Grapefruit | 0,57 | 8 | 0,21 | 38 |
| Kiwi | 1,1 | 9 | 0,5 | 50 |
| Mango | 1 | 10 | 0,3 | 71 |

Sušené ovoce
Ovoce je zdravé, a to na jakýkoli způsob. Po vysušení jej umíme skladovat delší dobu. Nicméně, je třeba mít na paměti, že vysušená varianta obsahuje více cukru, než čerstvé ovoce.
Zvýšenému obsahu cukru a celkovému příjmu energie za den bychom měli přizpůsobit také množství zkonzumované pochoutky. Samozřejmě nemůžeme zapomenout na fakt, že i v tomto stavu obsahuje prospěšné vitamíny a minerály.
| Sušené ovoce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Rozinky | 3 | 70 | 0,5 | 220 |
| Švestky | 3,1 | 75 | 0,6 | 248 |
| Jablka | 1,5 | 60 | 1,5 | 245 |
| Meruňky | 4,2 | 53 | 0,8 | 250 |
| Jahody | 7,6 | 50,9 | 3,7 | 286 |
| Maliny | 8,1 | 30,1 | 1,9 | 214 |
| Brusinky | 1 | 60 | 0,7 | 251 |
| Fíky | 4 | 68 | 1 | 297 |
| Banány | 5 | 70 | 1 | 320 |
| Datle | 2 | 64 | 1 | 267 |
| Ananas | 2 | 89 | 0 | 360 |
| Goji | 13,9 | 64,1 | 1,5 | 258 |

Zelenina
Stejně jako ovoce má ve stravě člověka nezastupitelné místo. Je zdrojem potřebných vitamínů a minerálů. Navíc obsahuje základní živiny, tedy bílkoviny, tuky i cukry, vlákninu.
Měla by zastupovat většinový podíl v přijaté stravě.
| Zelenina – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Cibule | 1,7 | 9,6 | 0,3 | 48 |
| Pórek | 2,5 | 8,6 | 0,3 | 45 |
| Česnek | 6 | 25 | 0,27 | 127 |
| Hrách | 6,5 | 13,3 | 0,5 | 77 |
| Fazole | 2,3 | 7,1 | 0,3 | 38 |
| Čočka | 26,9 | 59,2 | 1,2 | 344 |
| Sója | 43,8 | 16,3 | 23 | 445 |
| Zelí | 1,5 | 4,5 | 0,2 | 29 |
| Zelí čínské | 1.1 | 1 | 0,3 | 12 |
| Kapusta hlávková | 3,1 | 6,7 | 0,5 | 43 |
| Kapusta růžičková | 5,2 | 7,6 | 0,6 | 50 |
| Květák | 2 | 4 | 0,28 | 30 |
| Kukuřice | 4 | 24 | 2 | 91 |
| Brambory | 1,7 | 16,6 | 0,2 | 72 |
| Červená řepa | 1,8 | 10,6 | 0,1 | 48 |
| Mrkev | 1 | 7 | 0,22 | 35 |
| Petržel | 2,9 | 12,2 | 0,6 | 62 |
| Petrželová nať | 3,7 | 9 | 1 | 57 |
| Kedluben | 4,4 | 2,9 | 0,9 | 33 |
| Ředkvička | 1,5 | 5 | 0,1 | 22 |
| Celer | 1,7 | 9,9 | 0,3 | 5 |
| Paprika červená | 1,2 | 5,2 | 0,5 | 29 |
| Paprika zelená | 0,8 | 2,6 | 0,3 | 17 |
| Rajčata | 1,1 | 4,6 | 0,3 | 24 |
| Špenát | 3,4 | 4,1 | 0,6 | 33 |
| Mangold | 2,1 | 2,8 | 0,3 | 14 |
| Brokolice | 4,4 | 2,9 | 0,9 | 33 |
| Salátová okurka | 0,7 | 2,6 | 0,2 | 17 |
| Olivy | 0,8 | 4 | 15 | 163 |
| Meloun červený | 0,6 | 5 | 0,2 | 26 |
| Meloun žlutý | 0,5 | 6,5 | 0,1 | 29 |
| Patizon | 2,3 | 0,3 | 10,2 | 50 |
| Cuketa | 1,6 | 2,1 | 0,4 | 19 |
| Lilek | 1,3 | 8,2 | 0,3 | 38 |
| Chřest | 2,2 | 3,5 | 0,2 | 22 |
| Žampiony | 3,3 | 4,8 | 0,6 | 17 |

Houby
Houby jsou důležitou součástí přírody. Zastupují roli rozkladu organických látek a tím produkci humusu. Regulují populaci hmyzu, jsou potravou pro zvěř i člověka.
Obsahují bílkoviny, vlákninu, minerální látky a stopové prvky i vitamíny a dokonce i antioxidanty. Mají nízký obsah tuků a cukrů.
Máme pro vás připravené nutriční tabulky na jednotlivé druhy hub.
| Houby – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Hřib dubový | 5 | 2 | 0,5 | 38 |
| Žampiony | 2,8 | 3 | 0,2 | 35 |
| Hlíva ústřičná | 2,6 | 4,4 | 0,2 | 42 |
| Kombucha | 0,1 | 8 | 0 | 33 |
| Jidášovo ucho | 3 | 4 | 0 | 36 |
| Shiitake | 8,3 | 26,7 | 1,3 | 218 |
| Lanýž | 2,6 | 4,4 | 0,4 | 43 |
| Bedle vysoká | 3 | 3 | 0,2 | 26 |
| Máslák obecný | 1,8 | 3,7 | 0,4 | 36 |
| Suchohřib žlutomasý | 6 | 1,1 | 0,6 | 37 |
| Kozák březový | 3,4 | 3,3 | 0,8 | 34 |
| Hřib hnědý | 2 | 0,4 | 0,2 | 11 |

Sladkosti
O tomto druhu stravovací složky není třeba zbytečně psát. Význam je čistě potěšující. V rozumném/omezeném množství však nikomu neublíží. Zakázány však mohou být u některých onemocnění (jako je například cukrovka). Důvodem je cukr.
| Sladkosti – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Piškoty | 11 | 75 | 4 | 389 |
| Kakaové řezy | 8 | 51 | 33 | 537 |
| Polomáčené sušenky v čokoládě | 8 | 51 | 33 | 539 |
| Sójové řezy | 13 | 48 | 17 | 420 |
| Mléčná čokoláda | 6 | 59 | 29 | 529 |
| Hořká čokoláda 52 % kakaa | 7 | 51 | 32 | 530 |
| Hořká čokoláda 65 % kakaa | 9 | 39 | 35 | 533 |
| Hořká čokoláda 70 % kakaa | 9 | 34 | 41 | 561 |
| Hořká čokoláda 85 % kakaa | 12 | 19 | 46 | 576 |
| Hořká čokoláda 90 % kakaa | 10 | 14 | 55 | 593 |
| Lentilky | 4 | 75 | 18 | 479 |
| Nutella | 6 | 58 | 19 | 538 |
| Domácí Tiramisu | 3 | 18 | 26 | 319 |
| Větrník | 5 | 40 | 20 | 358 |
| Cheesecake | 17 | 17 | 3 | 164 |
| Cookies | 5 | 67 | 22 | 486 |
| Želé bonbóny | 7 | 79 | 0 | 350 |
| Ovocné bonbóny | 3 | 94 | 0 | 394 |
| Lízátko | 0,4 | 98 | 0,4 | 395 |
| Zmrzlina smetanová | 2 | 14 | 22 | 251 |
| Zmrzlina čokoládová | 3 | 22 | 4 | 131 |
| Zmrzlina vanilková | 3 | 12 | 8 | 132 |
| Zmrzlina ruská | 3 | 21 | 12 | 204 |

Slané pochutiny
Stejně jako sladkosti dokážou svou chutí potěšit mlsný jazyk a chuťové buňky člověka.
| Slané pochutiny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Slané tyčinky | 10 | 76 | 7 | 413 |
| Chipsy solené | 0,45 | 50 | 33 | 527 |
| Bramborové lupínky | 7,7 | 48,4 | 32,4 | 523 |
| Popcorn slaný | 10 | 54 | 18 | 442 |
| Nachos | 7 | 64 | 20 | 473 |
| Arašídové křupky | 13 | 49 | 32 | 537 |
| Slané sušenky | 8 | 60 | 24 | 487 |
| Krekry | 8,1 | 54,9 | 26 | 490 |

Nealkoholické nápoje
Voda je nejdůležitější součástí života a i když bez ní krátkou dobu vydržíme, pro správné fungování organismu je nutné doplňovat pravidelnou denní dávku.
| Voda – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Pitná | 0 | 0 | 0 | 0 | |
| Sodovka | 0 | 0 | 0 | 0 | |
| Se sirupem | 0,01 | 4 | 0,01 | 18 | |
| Káva – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Espresso | 0,2 | 0 | 0,4 | 4 | |
| Turecká | 0,1 | 1 | 0,04 | 6 | |
| + cukr a mléko | 1 | 6 | 2 | 42 | |
| Čaj – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Černý bez cukru | 0 | 0 | 0 | 0 | |
| Černý s citrónem | 0 | 0,1 | 0 | 0,48 | |
| Zelený | 0 | 0 | 0 | 0 | |
| Bylinkový | 0 | 0 | 0 | 0 | |
| Džus – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Ovocný | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
| Zeleninový | 0,7 | 12 | 0,2 | 56 | |
| Jablkový | 1 | 10 | 0 | 41 | |
| Jahodový | 0,2 | 12 | 0 | 50 | |
| Borůvkový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
| Pomerančový | 0,7 | 9 | 0 | 42 | |
| Grapefruitový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
| Ananasový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
| Ostatní nápoje – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Kolový nápoj s cukrem | 0 | 11 | 0 | 45 | |
| Bez cukru | 0 | 0 | 0 | 0,48 | |
| Ledový čaj | 0,5 | 4,8 | 0,5 | 20 | |
| Tonic | 0 | 9 | 0 | 37 | |
| Energetický nápoj | 0 | 11 | 0 | 46 | |
| Pivo – NEALKO | 0,3 | 4 | 0 | 18 | |
| Kakao | 3 | 10 | 2 | 71 | |
| Caro | 5,1 | 83 | 0,5 | 371 |

Alkoholické nápoje
Alkohol je určen pro potěšení, ale pouze v omezené dávce.
Jeho nadměrný a dlouhodobý příjem ničí nejen zdraví, ale také sociální a ekonomickou stránku jednotlivce, rodiny i společnosti.
| Pivo – výživová hodnota na 500 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Světlé 10° | 1 | 10 | 0 | 210 | |
| Světlé 11° | 1,6 | 20 | 0 | 210 | |
| Světlé 12° | 2,4 | 20 | 0 | 235 | |
| Tmavé 10° | 1,5 | 27,5 | 0 | 125 | |
| Tmavé 11° | 2,5 | 30 | 0 | 140 | |
| Tmavé 12° | 2,5 | 30 | 0 | 140 | |
| Radler | 1,5 | 25 | 0 | 195 | |
| Víno – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Bílé suché | 0,1 | 0,4 | 0 | 63 | |
| Bílé polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
| Bílé polosladké | 0,1 | 1 | 0 | 73 | |
| Bílé sladké | 0,2 | 11 | 0 | 47 | |
| Růžové suché | 0 | 0,2 | 0 | 66 | |
| Růžové polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
| Růžové polosladké | 0,2 | 9 | 0 | 39 | |
| Růžové sladké | 0,2 | 11 | 0 | 47 | |
| Červené suché | 0,3 | 0,4 | 0 | 74 | |
| Červené polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
| Červené polosladké | 0,2 | 9 | 0 | 39 | |
| Šumivé – šampaňské | 1 | 19 | 0 | 80 | |
| Saké | 0,2 | 3,3 | 0 | 15 | |
| Ostatní alkohol – výživová hodnota na 0,04 l | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Burčák | 0,04 | 2,4 | 0 | 22,8 | |
| Borovička | 0 | 0 | 0 | 94 | |
| Vodka | 0 | 0 | 0 | 92 | |
| Gin | 0 | 0 | 0 | 76,4 | |
| Rum | 0 | 6 | 0 | 92,4 | |
| Domácí pálenka | 0 | 0 | 0 | 91,6 | |
| Becherovka | 0 | 4 | 0 | 108 | |
| Fernet | 0 | 2,8 | 0 | 66,8 | |
| Medovina | 0 | 4 | 0 | 38,4 | |
| Whisky | 0 | 0 | 0 | 87,6 | |
| Aperol | 0 | 7,2 | 0 | 59,2 | |
| Tatranský čaj | 0 | 8 | 0 | 112 | |
| Malibu | 0 | 6 | 0 | 76,4 | |
| Vaječný likér | 1,2 | 13,2 | 2 | 75,6 | |
| Amaretto | 0 | 22,8 | 0 | 95,2 |

Koření
| Koření – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
| Černý pepř | 6 | 50 | 0 | 295 |
| Bílý pepř | 8 | 60 | 0 | 309 |
| Zelený pepř | 6 | 50 | 0 | 295 |
| Nové koření | 26,7 | 30 | 26,7 | 504 |
| Kmín | 13 | 60 | 14 | 333 |
| Fenykl | 16 | 53 | 10 | 315 |
| Rozmarýn | 10 | 60 | 10 | 423 |
| Oregáno | 12 | 70 | 10 | 513 |
| Tymián | 10 | 65 | 7 | 417 |
| Majoránka | 10 | 40 | 6 | 303 |
| Hořčičné semínko | 33 | 22 | 33 | 495 |
| Chilli | 12,5 | 35 | 15 | 394 |
| Paprika mletá | 13,3 | 53,3 | 20 | 485 |
| Badyán | 4,3 | 51,4 | 10 | 369 |
| Kari | 10 | 62 | 10 | 455 |
| Koriandr | 12 | 50 | 20 | 460 |
| Estragon | 25 | 50 | 7,5 | 401 |
| Kurkuma | 7,5 | 50 | 2 | 289 |
| Kopr | 2 | 8 | 0 | 25 |
| Křen | 3 | 15 | 0 | 63 |
| Česnek | 6 | 25 | 0 | 120 |
| Wasabi | 3 | 53 | 7 | 284 |
| Zázvor | 6,7 | 53,3 | 5,3 | 319 |
| Šafrán | 10 | 62 | 9 | 374 |
| Petrželová nať | 4 | 9 | 0,44 | 56 |
| Bobkový list | 10 | 40 | 20 | 429 |
| Levandule | 1,1 | 9 | 0,9 | 46 |
| Muškátový oříšek | 2 | 40 | 6 | 270 |
| Hřebíček | 5 | 50 | 13,3 | 403 |
| Skořice | 3 | 60 | 10 | 394 |
| Vanilka | 0,7 | 20 | 0,7 | 120 |

Sladidla
Známe přírodní sladidla (glukóza, fruktóza) a sladila umělá – čili náhradní sladidla, která slouží pro náhradu chuti s nízkým obsahem cukru.
Hojně používané jsou také sladké sirupy – javorový, kukuřičný, čekankový či agáve.
A nelze zapomenout ani na med.
| Cukr – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Bílý | 0 | 100 | 0 | 401 | |
| Třtinový | 0 | 99 | 0 | 402 | |
| Kokosový | 2 | 92 | 0 | 401 | |
| Palmový | 2 | 86 | 2 | 394 | |
| Vanilkový | 0 | 95 | 0 | 398 | |
| Sirup – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Agáve | 0 | 80 | 0 | 335 | |
| Javorový | 0 | 70 | 0 | 293 | |
| Datlový | 1 | 70 | 0,6 | 307 | |
| Čekankový | 3 | 36 | 0 | 284 | |
| Kukuřičný | 0 | 70 | 0 | 293 | |
| Ostatní sladidla – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
| Med | 0,27 | 82 | 0,04 | 333 | |
| Stévie | 20 | 3 | 0 | 72 | |
| Sacharín | 0 | 0 | 0 | 0 | |
| Sukralóza | 0 | 98,55 | 0 | 394 | |
| Xylitol | 0 | 100 | 0 | 418 | |
| Aspartam | 0,2 | 0,4 | 0 | 2 |

Všechny údaje v kalorických tabulkách jsou orientační/průměrné a mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.


Veronika Koliášová
Nikola Nováčková

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček