Tento jednoduchý recept si oblíbíte! Krůtí prso plněné lahodnou náplní ze špenátu, žampionů, jarní cibulky a sušených brusinek působí svátečně, takže ho můžete servírovat i o slavnostní večeři.
Co budete potřebovat
- 280 g mraženého špenátu, rozmraženého a vyždímaného do sucha
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 3 lžíce česneku, prolisovaného
- 230 g žampionů (bez nožiček), nakrájených
- ¼ šálku nakrájené jarní cibulky
- ¼ šálku sušených brusinek, nasekaných
- 1 šálek kukuřičné strouhanky
- 4 lžičky soli
- 4 lžičky pepře
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného
- 1 a 1/2 šálku jablečné šťávy nebo jablečného moštu
- 1 krůtí prso bez kosti, o hmotnosti cca 1,5 kg
Postup
- Nastavte troubu na funkci gril.
- Pekáče postříkejte olejem ve spreji nebo jej vyložte alobalem.
- Rozehřejte lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni.
- Přidejte jarní cibulku a rozmarýn opékejte 5 minut.
- Přidejte česnek, žampiony, špenát a muškátový oříšek a restujte 6 minut.
- Vmíchejte 2 lžíce jablečné šťávy a kukuřičnou strouhanku.
- Osolte a opepřete.
- Dejte stranou.
- Krůtí prso položte na prkénko a nařízněte ho tak, že začnete nejužším koncem masem a provedete vodorovný řez asi v polovině tloušťky masa.
- Zastavte se asi 2 cm od konce, abyste neprořízli celé maso.
- Maso otevřete naplocho jako otevřenou knihu.
- Otevřené prso naklepejte paličkou na maso na stejnou tloušťku.
- Takto zploštělé maso posypte 1 a ½ lžičkou soli a pepře.
- Směs na náplň rovnoměrně rozetřete na maso a posypte brusinkami.
- Poté srolujte do špalku (začněte dlouhou stranou).
- Roládu svažte provázkem v 5 cm rozestupech.
- Roládu potřete zbylým olivovým olejem a máslem.
- Vložte roládu do pekáče.
- Grilujte v troubě, dokud maso nezhnědne.
- Smíchejte vývar a jablečnou šťávu, přelijte roládu a zakryjte alobalem.
- Snižte teplotu v troubě na 160 stupňů Celsia a pečte 90 minut, občas podlévejte.
- Vyjměte z trouby a nechte volně přikryté alobalem 20 minut stát.
- Přeneste na servírovací talíř, odstraňte provázek a nakrájejte na cca 1,5 – 2 cm plátky.
- V případě potřeby podávejte se šťávou z pekáče.
- Užijte si to!