Ze zralých jablíček si můžete připravit také kynutý jablečný závin. Ten je sice o něco pracnější, ale ten výsledek za to určitě stojí.
Ingredience na těsto
- 0,5 kg hladké mouky
- 100g změklého másla
- 2 žloutky
- 1 kostku droždí
- 100g cukru krystal + 2 lžíce na kvásek
- 200ml vlažného mléka + 100ml na kvásek
- špetka soli
- 1 vejce (na potírání)
- strouhanka
Ingredience na náplň
- 5-8 jablek
- 1 vanilkový cukr
- skořice dle chuti
Postup
- Do menší nádoby/hrnku nalijte 100ml vlažného mléka, přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek po dobu asi 15 minut.
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Nakonec přidejte kvásek a množství mléka dle potřeby (cca 200ml, ale záleží na mouce)
- Rukama zadělejte těsto, které by nemělo lepit. Přikryjte jej utěrkou a nechejte v teple asi hodinu kynout.
- Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadýrek a nastrouhejte je nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky.
- Jablka smíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete přidat i rozinky.
- Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části a na pomoučněném vále rozválejte tenké pláty.
- Každý plát posypejte strouhankou, navrstvěte jablečnou náplň a pečlivě zaviňte. Přitlačte okraje.
- Záviny dejte na plech vyložený pečícím papírem a před vložením do trouby ještě pomažte rozšlehaným vajíčkem.
- Pečte na 180°C asi 25-30 minut. Po upečení nechejte chvilku odpočinout, pak posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Vyzkoušejte také vláčné jablečné muffiny, které se skvěle hodí jako chuťovka na oslavu nebo jen tak na posezení.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček