Vychutnejte si tento perfektní recept inspirovaný předním francouzským cukrářem. Jeho postup je naprosto precizní a nedovolí vám udělat jedinou chybu na cestě za vašimi vysněnými makronkami. Po jednom soustu upadnete do francouzského kómatu!
Na pralinkový krém
- 300 g lískových ořechů
- 150 g cukru
- 50 ml vody
Na oříškový krém
- 40 g krupicového cukru
- 60 ml vaječných žloutků
- 20 g pralinkového krému (toho, který si vyrobíme)
- 75 ml plnotučného mléka
- 250 g másla (nakrájeného na kostičky, při pokojové teplotě)
Na laskonky
- 215 g mandlové mouky
- 215 g moučkového cukru
- 20 g pralinkového krému (toho, který si vyrobíme)
- 170 ml vaječných bílků
- 240 g krupicového cukru
- 160 ml vody
Postup
- Pro pralinkový krém si předehřejeme troubu na 150 stupňů.
- Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme rovnoměrně lískové ořechy.
- Ořechy pečeme asi 5 až 6 minut, dokud nebudou voňavé a slupky tmavě hnědé.
- Vyndáme a necháme vychladnout, poté odstraníme slupky (před krokem 8 lískové ořechy lehce prohřejeme v troubě, aby se karamel nezdrcnul).
- Plech opět vyložíme pečícím papírem.
- V malém hrnci smícháme cukr a vodu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté zvýšíme teplotu a necháme cukr zkaramelizovat.
- Jamile cukr zkaramelizuje, ihned přidáme teplé lískové ořechy a rychle mícháme, aby se ořechy v karamelu obalily.
- Ořechy v karamelu rozetřeme na plech a necháme je zcela vychladnout.
- Pomocí mixéru nebo kuchyňského robotu rozdrťte karamelizované ořechy na krém.
- Poté připravíme oříškový krém, kdy ve středně velké míse ušleháme 40 gramů cukru a žloutky.
- Smícháme mléko a pralinkový krém a začneme vařit.
- Když je mléko těsně pod bodem varu, hrnec sundáme z plotny a za stálého šlehání mléko vlijeme do vaječné směs.
- Směs vrátíme do hrnce a začneme na střední teplotu vařit, za stálého šlehání směs přivedeme k mírnému varu a vaříme asi 1 minutu.
- Směs přidáme do mísy a budeme asi 8 minut šlehat, poté postupně přidáme máslo a zašleháváme do krémové konzistence.
- Na laskonky si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejeme do velké mísy a promícháme.
- Uprostřed uděláme důlek a vlijeme 80 ml vaječných bílků a důkladně smícháme, poté vmícháme pralinkový krém a znovu důkladně promícháme.
- Zbývajících 90 ml vaječných bílků smícháme s 240 g cukru a vodou v malé pánvi, kterou zahříváme na středně vysokou teplotu.
- Bílky necháme vařit a přidáme špetku cukru, bílky poté ihned sundáme z plotny a vyšleháme do tuhého sněhu.
- Třetinu sněhu vmícháme do mandlové směsi, důkladně zamícháme, a poté přidáme i zbytek.
- Sníh přendáme do cukrářského sáčku a na pečícím papír začneme kreslit laskonky.
- Plech s laskonkami vložíme do trouby a okamžitě snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme je 9 až 12 minut, dokud nebudou vršky lesklé a křupavé.
- Upečené laskonky necháme úplně vychladnout.
- Oříškový krém přendáme do cukrářského sáčku a ½ laskonek jím ozdobíme a přiklopíme je druhou polovinu.
Laskonky jsou nejlepší, když jsou jednotlivě zabalené v několika vrstvách potravinářské fólie a zmrazené alespoň na 24 hodin nebo až 2 týdny.
Laskonky poté rozmrazujte v lednici po dobu 3 hodin, a před samotným podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Laskonky můžete servírovat v den výroby nebo skladovat v zakryté nádobě v lednici až 2 dny.