Šopák miluje snad každý pro jeho vynikající chuť a schopnost osvěžení. Dá se připravovat prakticky celoročně, i když nejlépe samozřejmě chutná v době, kdy má zelenina, kterou obsahuje, svou hlavní sezónu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm potěší každého.
Ingredience:
- 4 velká římská rajčata
- 1 velká salátová okurka
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 1 velká kuchyňská žlutá cibule
- 2 zelené jarní cibulky
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku červeného vinného octa
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- sůl podle chuti
- 1/2 – 1 hrnek rozdrobeného sýra Feta
Postup:
- Rajčata, papriky i žlutou cibuli nakrájíme na kostičky, zatímco okurku s jarními cibulkami zase na plátky.
- Do uzavíratelné sklenice dáme olej, ocet, sůl, pepř, důkladně uzavřeme a co nejvíce protřepeme, aby se všechny ingredience spojily.
- Jakmile máme hotovo, přelijeme do mísy se zeleninou a pečlivě promícháme.
- Uložíme do lednice a necháme vychladit, ideálně přes noc.
- Před servírováním posypeme rozdrobeným sýrem a můžeme podávat.
Tip: Když budete tento salát připravovat na podzim, zkuste papriky lehce opéct a získáte úplně jinou chuť salátu, než když jsou čerstvé.
![Letní bulharský salát.](https://receptia.cz/wp-content/uploads/2021/11/lehky-salat-812x1024.jpg)