Snad každý z nás miluje linecké cukroví. A co teprve, když ho naplníte domácí marmeládou z pomerančů! Nejen že krásně chutná, ale i luxusně vypadá. Skvěle vám tak ozdobí vaši vánoční tabuli.
INGREDIENCE
Na pomerančovou marmeládu:
- 2 velké pomeranče
 - 1 citron
 - 2 šálky vody
 - 450 g cukru
 - 60 ml likéru Cointreau nebo jiného likéru s pomerančovou příchutí
 
Na linecké cukroví:
- 1 šálek pražených mandlí
 - 1/2 šálku kukuřičného škrobu
 - 2 a 1/4 šálku hladké mouky
 - 1 a 1/2 šálku másla, změklého
 - 1 šálek moučkového cukru plus navíc na posypání
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - 1 vrchovatá lžička pomerančové kůry
 - 3/4 lžičky soli
 - 1 vejce
 - 1 šálek domácí pomerančové marmelády
 
POSTUP
Na pomerančovou marmeládu:
- Odřízneme horní a spodní část z pomeranče (asi 0,5 cm).
 - Nakrájíme pomeranče svisle na proužky tenké 0,3 cm.
 - Každý plátek pomeranče nakrájíme na malé měsíčky.
 - Citron oloupeme a odšťavníme.
 - Smícháme měsíčky pomeranče a citronovou kůru a šťávu ve velkém hrnci se 2 šálky vody.
 - Směs přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
 - Přiklopíme poklicí, ale nezapomeneme směs často míchat.
 - Snížíme plamen na mírný a vaříme 40 minut pod pokličkou.
 - Opět směs často mícháme.
 - Vmícháme cukr a pomerančový likér a zvýšíme teplotu, aby se směs rychle uvařila, nebo dokud nedosáhne 104 stupňů Celsia.
 - Když dosáhne požadované teploty, můžeme mírně snížit teplotu a vařit za stálého míchání 10 minut.
 - Směs chladnutím (po odstavení z plotny) mírně zhoustne, ale pokud se nám bude zdát příliš řídká, vaříme ji o něco déle.
 - Pokud se nám naopak zdá, že je příliš hustá, přidáme během vaření trochu pomerančové šťávy.
 - Sundáme marmeládu z ohně a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.
 - Po vychladnutí směs pomocí ponorného mixéru opatrně rozmixujeme.
 - Marmeládu dáme do čistých sklenic, uzavřeme je víčkem a dáme do lednice.
 
Na linecké cukroví:
- Přidáme mandle a kukuřičný škrob do kuchyňského robotu a pulzujeme, dokud nejsou mandle jemně mleté.
 - Směs přendáme do velké mísy a přidáme mouku.
 - Šleháme, aby se vše spojilo a dáme stranou.
 - Nyní do mixéru přidáme máslo a 1 šálek moučkového cukru.
 - Mícháme na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí.
 - Zvýšíme na vysokou rychlost a mícháme asi 2 minuty.
 - Gumovou stěrkou oškrábeme stěny misky.
 - Snížíme rychlost na střední a přidáme vanilku, pomerančovou kůru, sůl a vejce.
 - Mixujeme asi minutu.
 - Snížíme rychlost na minimum a po troškách přidáváme směs mandlové mouky.
 - Těsto vyjmeme z mixéru a rozdělíme ho na 4 části.
 - Z těsta vytvarujeme kotouče, každý zabalíme do plastové fólie a dáme na několik hodin do lednice.
 - Když jste připraveni na pečení, vyjmeme těsto z lednice a necháme ho asi 15 minut odležet.
 - Předehřejem troubu na 160 stupňů Celsia a vyložíme 2 plechy pečicím papírem.
 - Lehce pomoučíme plochý pracovní povrch a těsto rozválíme tak, aby bylo silné asi 0,3 cm.
 - Budeme potřebovat dvě vykrajovátka na cukroví – větší a menší, abychom vytvořili „okénko“ pro horní sušenku.
 - Vykrajovátka použijeme kulatá nebo různě tvarovaná o průměru asi 5 cm a vykrájíme co nejvíce sušenek.
 - Potom použijeme menší vykrajovátko, velké asi 3 cm, a vyřízneme okénka u poloviny sušenek.
 - Opatrně přendáme na vymazané plechy.
 - Pečeme 10 až 15 minut (v závislosti na velikosti sušenek), nebo dokud okraje sušenek nezačnou lehce zlátnout.
 - Sušenky přesuneme na chladicí mřížku.
 - Když sušenky úplně vychladnou, použijte síto nebo cedník k posypání cukroví s okénkem moučkovým cukrem.
 - Na sušenky bez okénka rozetřeme jen necelou lžičku marmelády.
 - Na to položíme sušenky s okénkem, abychom vytvořili ,,sendvič“.
 - Užijte si to!
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček