V tomto pokrmu je tolik skrytých vrstev chutí! Jemné masové kuličky z mletého hovězího masa a ricotty v kombinaci s bohatou omáčkou z lilku a pečených paprik spolu s orzem vytváří naprosto luxusní pochoutku, kterou navíc připravíte v jedné pánvi.
Ingredience
- 200 g těstovin orzo
 - 150 g nastrouhané mozzarelly
 - 1 lilek, nakrájený na malé kostičky
 - 1 plechovka (400 g) drcených rajčat
 - 1 malá sklenice (280 g) pečených paprik, scezená
 - 3 stroužky česneku, nasekané
 - 2 lžíce rajčatového protlaku
 - 1 šalotka, nakrájená nadrobno
 - 250 ml kuřecího vývaru
 - po 1 lžičce: uzená paprika, sušené oregano, sušený tymián, sušená bazalka, chilli vločky
 - sůl + černý pepř dle chuti
 - čerstvý tymián, na posypání
 - olivový olej
 
Na masové kuličky:
- 500 g mletého hovězího masa
 - 1 vejce
 - 3 lžíce strouhanky
 - 2 lžíce mléka
 - 3 lžíce ricotty
 - po 1 lžičce: uzená paprika, sušené oregano, kmín
 - 1 stroužek česneku, nasekaný nebo nastrouhý
 
Postup
- Do vysokorychlostního mixéru přidejte drcená rajčata, vývar, pečené papriky a rajčatový protlak.
 - Rozmixujte do hladka.
 - Vložte strouhanku a mléko do velké mísy a dobře promíchejte, aby se spojily.
 - Odstavte na 5 minut.
 - Mezitím si nakrájejte lilek, šalotku a nasekejte česnek.
 - Do směsi strouhanky a mléka přidejte hovězí maso, vejce, česnek, ricottu, koření, sůl a pepř.
 - Míchejte pomocí rukou, dokud se vše nespojí.
 - Směs tvarujte do kuliček.
 - Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje.
 - Masové kuličky ze všech stran opečte, vyjměte z pánve.
 - Do stejné pánve přidejte šalotku a česnek, restujte 2-3 minuty do změknutí.
 - Přidejte 3 lžíce olivového oleje a poté kostky lilku.
 - Vařte 5 minut a přidejte orzo.
 - Míchejte a vařte 1 minutu.
 - Vmíchejte rajčatovou omáčku, sůl, pepř a koření.
 - Přiveďte k varu, přikryjte a na velmi mírném ohni vařte 8 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
 - Čas od času promíchejte vařečkou.
 - V případě potřeby přidejte trochu vody.
 - Mezitím si předehřejte troubu na 200°C.
 - Do omáčky přidejte masové kuličky, vařte 5 minut nebo dokud nebude orzo al dente.
 - Posypte mozzarellou a čerstvým tymiánem.
 - Vložte do trouby a pečte, dokud se mozzarella nerozpustí a nezezlátne, asi 10 minut.
 - Servírujte!
 

Uvařte si dokonalou rajskou omáčku! Máme pro vás 4 recepty, které zvládne opravdu každý.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček