Vyzkoušejte tento lahodný recept na klasický mrkvový dort zalitý krémovou polevou z mascarpone. Stačí vám na něj jednoduché ingredience, které pravděpodobně najdete ve spíži a zabere pouhých 25 minut přípravy a 50 minut pečení. Dobrou chuť!
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
 - 2 šálky bílého cukru
 - 1 a ¼ šálku rostlinného oleje
 - 2 šálky jemně nastrouhané mrkve (asi 4-5 středních mrkví)
 - 4 vejce pokojové teploty
 - 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
 - 3 lžičky skořice
 - 1 lžička mletého zázvoru
 - ½ šálku nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
 - 2 lžičky jedlé sody
 - špetka soli
 
Na polevu:
- 2 šálky mascarpone
 - 2 šálky smetany ke šlehání
 - 2–4 lžíce krupicového cukru (přidejte více, pokud máte rádi sladkou polevu)
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - špetka soli
 
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
 - Obdélníkový plech vymažte máslem.
 - Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a mixujte na střední rychlost.
 - Přestaňte, jakmile se vejce a cukr pěkně spojí (2–3 minuty).
 - Střídavě přimíchávejte mouku a olej – přidejte přibližně ½ šálku mouky, poté ½ šálku oleje a tak dále, dokud nespotřebujete mouku i olej.
 - Přidejte jemně nastrouhanou mrkev, prášek do pečiva, skořici, zázvor, jedlou sodu a sůl a míchejte na nízké až střední rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
 - Nakonec přidejte vlašské ořechy a míchejte, dokud se vše nespojí.
 - Směs nalijte do připravené formy a pečte 50 minut.
 - Zatímco se koláč peče, misku umyjte a připravte si polevu.
 - Polevu připravíte tak, že do mixovací nádoby vložíte mascarpone a cukr a několik minut mícháte.
 - Přidejte vanilkový extrakt.
 - Pomalu přidejte smetanu ke šlehání a sůl a dále míchejte.
 - Smetanu přidávejte tak, abyste dosáhli konzistence polevy.
 - Možná ani nebudete potřebovat 2 šálky.
 - Polevu natřete na vychladlou buchtu a servírujte.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček