Vyzkoušejte tradiční německý dort podle originální receptury! Čokoládový piškotový korpus proložený šlehačkou, višněmi a sirupem je naprostá delikatesa, kterou si zvládnete s naším návodem připravit i sami doma.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 6 velkých vajec
- 1 šálek krystalového cukru
- ¼ šálku másla, rozpuštěného
- semínka z 1 vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- ½ šálku holandského kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Na třešňovou náplň:
- 500 g višňového kompotu, scezeného (nějakou tekutinu si nechte)
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- ½ šálku tekutiny z višňového kompotu
- ¼ šálku třešňového likéru (případně použijte rum nebo brandy)
- ⅜ šálek krystalového cukru
Na šlehačku:
- 3 šálky smetany ke šlehání
- ¼ šálku krystalového cukru
Na ozdobu:
- další šlehačka, čokoládové hobliny a třešně či višně
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte 160°C.
- Dno a boky 23 cm dortové pružinové formy vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
- Ve velké míse pomocí elektrického šlehače šlehejte vejce, cukr, máslo a vanilku asi 3 minuty do krémova.
- K vaječné směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a míchejte, dokud se vše dobře nespojí, asi 1 minutu. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyjměte z formy a přesuňte na chladicí mřížku.
- Nechte zcela vychladnout.
Příprava sirupu:
- Okapané višně dejte do žáruvzdorné mísy a dejte stranou.
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a ¼ šálku tekutiny z konzervovaných višní a dejte stranou.
- V hrnci se silným dnem přiveďte ¼ šálku tekutiny z konzervovaných višní, třešňový likér a cukr k varu na středním plameni.
- Jakmile se směs vaří, přidejte směs kukuřičného škrobu a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, dokud omáčka nezhoustne jako sirup a nezakryje zadní část lžíce.
- Sundejte z plotny a nalijte na višně.
- Nechte úplně vychladnout.
Příprava šlehačky:
- Elektrickým šlehačem šlehejte smetanu ke šlehání na středně vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy, asi 2–3 minuty.
- Poté přidejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, asi 1-2 minuty. Nepřemixujte.
Příprava dortu:
- Dort dvakrát vodorovně prořízněte, abyste měli tři vrstvy dortu.
- Spodní vrstvu položte na velký talíř a potřete ji višňovým sirupem.
- Potřete šlehačkou včetně okrajů.
- Po obvodu udělejte pomocí šlehačky ještě kruh, který později zajistí, že sirup nevyteče ven po stranách.
- Použijte celkem asi ⅙ šlehačky.
- Pak na šlehačku nalijte polovinu višní a sirupu.
- Důležité je, aby višně a sirup byly uprostřed korpusu a po okrajích kruh šlehačky.
- Poté na višně naneste lžící další šlehačku a rovnoměrně rozetřete.
- Použijte další 1/6 smetany.
- Zakryjte druhým korpusem a celý postup opakujte.
- Navrch položte třetí korpus a zbylou 1/3 šlehačky rozetřete po celém dortu a po stranách.
- Nechte vychladit v lednici alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
- Před podáváním ozdobte čokoládovými hoblinkami, čerstvými třešněmi a další šlehačkou podle chuti.
- Dort uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 3 dnů.

Šlehač je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a využijete ho na mnohem více věcí než jen na tento dort. Připravili jsme si pro vás recenzi ručních šlehačů, kde vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší!

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček