Vše o ačokče na jednom místě aneb objevte všechny přednosti této exotické pochoutky!

Už jste někdy vyzkoušeli ačokču neboli paprikookurku?

Pokud ne, měli byste to rozhodně napravit!

Je to lahodné ovoce se spoustou zdravotních benefitů a můžete ji skvěle využít do různých receptů.

Pojďte se s námi dozvědět o této plodině více!

Co je to vlastně ačokča?

Ačokča (Cyclanthera pedata) neboli také paprikookurka je rostlina z čeledi tykvovitých, kam patří i dýně, okurka či vodní meloun. Je to jednoletá, popínavá bylina, pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Její plody připomínající lusk jsou vejčitého tvaru, dlouhé 10 až 15 cm.

Tento lusk je tmavě zelený s hladkou slupkou v mládí a dozrává do světlého žlutozeleného odstínu. Pod povrchem je dužnina světle zelená až bílá s houbovitou a křupavou konzistencí.

Postupem času se dužina začne prohlubovat a vyvine texturu podobnou bavlně, která obklopuje několik černých semen ve středu lusku. Semena jsou v mládí jedlá a měkká, časem se přeměňují v tvrdá, černá a nepoživatelná.

Syrová ačokča je křupavá a má chuť podobnou okurkám a sladkým paprikám. Při vaření změkne a rozvine chuť připomínající zelenou papriku.

Čerstvé paprikookurky.
www.tienda.naturalherbal.cl

Poprvé byla ačokča zdokumentována prostřednictvím ilustrací na keramice, která byla získána z civilizace Moche, datované do roku 800 n. l. Také se věřilo, že ji Inkové pěstovali pro jídlo a léky.

Zdravotní benefity konzumace ačokčy

Ačokča má spoustu zdravotních benefitů jako například:

  • snižuje krevní tlak
  • napomáhá hubnutí
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • vyrovnává triglyceridy a lipidy u žen v menopauze
  • snižuje hladinu cholesterolu

Tradiční použití paprikookurky

  • Čaj ze semen paprikookurky lze použít jako lék na vysoký krevní tlak.
  • Jiné části plodiny mohou být použity k léčbě gastrointestinálních problémů, hypertenze, angíny, oběhových problémů, arteriosklerózy a cukrovky.
  • Ačokča se vaří v mléce a kloktá se pro léčbu angíny.
  • Ovocná šťáva se doporučuje jako léčba vysoké hladiny cholesterolu v krvi.
  • Plody a/nebo listy se vaří v olivovém oleji a používají se externě jako lokální analgetikum.
  • Listy jsou považovány za hypoglykemické a připravují se v odvaru k léčbě cukrovky.
  • Kořeny se používají k čištění zubů.
  • Rozdrcením sušených semen lze připravit silný prášek a použít jej v dávkách kolem jednoho gramu k odstranění střevních parazitů.
  • Syrová šťáva se používá při zánětech ucha jako vnější obklad.

Nutriční hodnoty ačokčy

V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty čerstvé ačokčy ve 100 gramech.

Nutriční hodnotyPaprikookurka
(100 g)
Energie17 kcal
Tuky0.1 g
Sacharidy4 g
Vláknina0.7 g
Bílkoviny0.6 g

Vitamíny a minerály v paprikookurce

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvé ačokčy obsahuje.

Vitamíny a minerályPaprikookurka
(100 g)
Vitamín B10.04 mg
Vitamín B20.04 mg
Vitamín B30.3 mg
Vitamín C14 mg
Vápník14 mg
Železo0.21 mg
Horčík8.4 mg
Fosfor26 mg
Draslík152 mg
Sodík0.91 mg

Kde ačokču koupit a jak ji skladovat?

U nás ačokču v supermarketu jen tak neseženete. Občas se dá sehnat na farmářských trzích, ale nejlepší je si ji vypěstovat na zahrádce, pokud máte tu možnost.

Nejlepší je ačokču konzumovat ihned, ale pokud vám nějaká zbyde, můžete ji naložit či dehydrovat. Čerstvě sklizenou paprikookurku skladujte v chladu, nejlépe v lednici. Přikryjte ji potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem. Takto vám vydrží přibližně dva týdny. Lze ji také zamrazit a to následovně: rozkrojte ji napůl, zbavte semínek a položte v jedné vrstvě na plech. Dejte zamrazit do mrazáku. Po zmrazení ačokču vložte do plastového sáčku, uzavřete a můžete ji takto vrátit zpět do mrazáku.

Jak paprikookurku využít v kuchyni?

  • Ačokču můžete konzumovat syrovou, ale i tepelně upravovanou v různých receptech. Lze ji restovat, smažit, péct i dusit.
  • Mladá ačokča se konzumuje syrová, zatímco starší se vaří. Mladé, nezralé plody mají podobnou chuť jako okurky, i když nejsou křupavé.
  • Syrovou ji můžete jíst rovnou z ruky, podobně jako okurku, nebo ji pokrájet a namáčet do dipů či z ní lze připravit smoothie nebo šťávu.
  • Dá se také obalovat a smažit, skvěle poslouží i jako náhrada zelené papriky v různých receptech.
  • Ačokča se rovněž zavařuje či nakládá podobně jako okurky. Lze ji naložit samotnou nebo v kombinaci s další zeleninou.
  • Kromě plodů jsou jedlé i listy a mladé výhonky, které lze také lehce opražit nebo začlenit do salátů pro přidané živiny.
  • Paprikookurka se dobře hodí k masům, jako je hovězí, vepřové, drůbež a ryby, k vejci, červené cibuli, petrželce, kmínu, bramborám, paprice, rajčatům, arašídům, rozinkám a černým olivám.
  • Je poměrně dutá, takže se před vařením často plní (po vyjmutí semínek), podobně jako lilek nebo paprika. Oblíbenou náplní je rýže s masem a/nebo sýrem, houbami či různé zeleninové směsi.
  • Když odstraníte semínka, můžete ji přidat do polévek a různých dušených pokrmů.
  • Připravit si z ní také můžete skvělé čatní nebo ji přidat do salátu se zálivkou či sladkokyselým dresinkem, čímž vynikne její bohatá a šťavnatá chuť.
Plněná paprikookurka s omáčkou a rýží na talíři s vidličkou a za talířem je položený talíř se zeleninou.
www.mycolombianrecipes.com

Vyzkoušejte naše inspirativní recepty s paprikookurkou v 8 různých variantách! Ochutnejte ji nakládanou, plněnou nebo v salátu.

Pěstování ačokčy

Rostlina není ve volné přírodě známá, ale pochází z mnoha částí Střední a Jižní Ameriky a And. Vyskytuje se na Karibských ostrovech, v Kolumbii, Bolívii, Peru a Mexiku. Je také velmi populární v severovýchodní Indii, Bhútánu a Nepálu.

Vypěstovat si ji však můžeme i u nás. Nejprve si ačokču předpěstujeme v březnu ze semínek ve fóliovníku nebo na okenním parapetu, podobně jako papriky či okurky. Ven je pak vysadíme až pominou všechna nebezpečí mrazu. Teplo a vlhkost je totiž to, co mají ačokčy rády. Sice je odolnější vůči mrazu než okurka, ale i tak mráz nesnese. Ačokča také potřebuje oporu, nejlépe síť na okurky, po které se může pnout a rozrůstat. Nezapomeňte ji pravidelně zalévat a dodávat živiny, jinak vám nebude dobře plodit. Při vhodných podmínkách vám bude ačokča plodit až do pozdního podzimu.

Plody sklízejte, když dorostou do délky cca 20 cm a uvnitř jsou duté. Případně je natrhejte dříve, když měří pouhé 4 cm – podle gurmánů jsou v tu dobu nejchutnější.

Paprikookurka rostoucí venku.
www.kingsseeds.co.nz

Použité zdroje

Health benefits of Caigua, www.specialtyproduce.com
Health benefits of Caigua, www.healthbenefitstimes.com
Achocha, www.gardenorganic.org.uk
Growing Caigua: Planting, Raising, and Using Slipper Gourd, Craig Taylor, www.morningchores.com
GROWING AND EATING CAIGUA, www.foodlovers.co.nz