Bazalka zkrášluje zahradu nejedné domácnosti.
Je nesmírně zdravá! V obsahu vitamínů předčí i nejznámější ovoce.
Co umí léčit?
Do jakých receptů rozhodně patří?
Přečtěte si vše o této bylince!
Co je bazalka pravá?
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) se řadí do čeledi Lamiaceae, do které patří i rozmarýn, šalvěj a levandule. Tato kuchyňská bylina je také známá pod označením bazalka velká nebo bazalka keřová.
Bazalka se v mírném podnebí pěstuje jako jednoletá rostlina, kdežto v tropických oblastech roste jako trvalka. Pochází z Indie a starověké civilizace ji připisovaly magickou moc. Považovala se za silný protijed na bodnutí škorpionem, či hadí kousnutí. V Egyptě se bazalka používala jako balzamovací a konzervační bylina, byla tedy velmi důležitou součástí mumifikace.
V současnosti se bazalka nejčastěji využívá v italské a asijské kuchyni.
Jak poznat bazalku?
Existuje více než 150 různých odrůd bazalky a kvůli šlechtitelským ambicím tento počet stále strmě stoupá.
V závislosti na konkrétní odrůdě mohou být bazalkové listy:
| malé (3-5 cm) | velké (8-11 cm) |
| oválné | špičaté |
| hladké | krablaté |
| zelené (světle, tmavě) | fialové až černé |
Bazalkové aroma se obecně přirovnává ke kombinaci anýzu, hřebíčku, skořice a citrónu. Každá z odrůd však nabízí jinou specifickou vůni a chuť. Některé voní po lékořici a jiné zase po mentolu nebo citrusech.

Základní druhy bazalky: bazalka sladká, bazalka trpasličí, bazalka fialová a bazalka se specifickou vůní (citronová, limetková, skořicová…).
Bazalka sladká, nazývaná také jako bazalka salátová
- je základem italské kuchyně
- listy jsou světle zelené, krablaté a nařasené, velké – měří až 12 cm na délku a 7 cm na šířku
- právě tento druh bazalky je v evropských zemích známý pod všeobecným pojmem „bazalka“
- má jemnou, lehce pikantní anýzovou chuť

Trpasličí bazalka
- roste primárně do šířky a využívá se jako okrasná rostlina
- listy jsou tvarem skoro až kulaté, sytě zelené, hladké a malé 3-5 cm
- tato bazalka má tak drobné listy, že se většinou ani nekrájí a používají se celé (na posypání salátů či předkrmů)
- chutná velmi specificky, její aroma je s tóny anýzu a zázvoru

Bazalka fialová
- je velmi oblíbenou kulinářskou i okrasnou odrůdou
- listy má hladké, špičaté a dlouhé kolem 7 cm
- má sladkou rostlinnou chuť, která se podobá kombinaci anýzu, zázvoru, hřebíčku, skořice a máty

Bazalka limetková
- je jednou z nejmodernějších odrůd, stejně jako například bazalka skořicová nebo citrónová
- listy jsou jasně světle zelené, hladké a dlouhé až 10 cm
- tento druh bazalky se využívá jako přírodní repelent proti hmyzu, tedy vysazuje se jako okrasná rostlina v blízkosti teras, bazénů a pergol
- jak již sám název napovídá, chuť je silně limetková s jemnými tóny máty a pepře

Léčivé účinky bazalky
Předběžné vědecké výzkumy naznačují, že bazalka:
- je prospěšná pro zdravou paměť a zamezuje její ztrátě i v souvislosti se stárnutím
- podporuje zotavení mozku po prodělané mozkové mrtvici
- pomáhá udržovat stabilní krevní tlak, tedy zabraňuje hypertenzi
- podobně jako aspirin ředí krev a uvolňuje cévy, je vhodná pro lidi, kteří prodělali srdeční infarkt
- předchází zubním kazům
- léčí i takové infekce, které způsobují bakterie odolné vůči antibiotikům
Obsah vitamínů
Bazalka je skvělým zdrojem vitaminu K, který mimo jiné napomáhá hojení ran a popálenin. V bazalce je rovněž poměrně velké množství železa, manganu a vápníku.
| Čerstvé listy, krájené 2 polévková lžíce (5,3 g) | Sušené listy, drcené 1 polévková lžíce (4,5 g) | |
| Vitamin K | 22 % DDP | 81 % DDP |
| Vápník | 1 % DDP | 10 % DDP |
| Železo | 1,5 % DDP | 40 % DDP |
| Mangan | 0,6 % DDP | 4 % DDP |
Obsah vitaminu K nejběžnějšího ovoce (pro srovnání se sušenou bazalkou):
- 100 g syrové avokádo – 22 % DDP
- 100 g syrové jablko – 2 % DDP
- 100 g syrové borůvky – 20 % DDP
Bazalka v tradiční medicíně
Bazalka posvátná neboli Tusil se již po staletí využívá v tradiční medicíně a ájurvédě. Jedná se o velmi starou odrůdu bazalky, která je pro své léčivé účinky dokonce uctívaná a to v několika náboženstvích.

Pro léčebné použití se obvykle vyrábí čaj nebo odvar. Ten je podle ajurvédské medicíny nejúčinnější, pokud je připraven z celých rostlin, včetně květů.
Připravit si ho můžete i vy!
- Připravte si 3 lžičky sušené posvátné bazalky.
- Do hrnce nalijte litr vody a přiveďte k varu,
- Nasypte bazalku do vroucí vody a ihned potom stáhněte hrnec z ohně.
- Přikryjte pokličkou a nechte louhovat 6 min.
- Využijte čaj/odvar podle potřeby.
Na co je dobrý bazalkový odvar?
- Je vhodný pro lokální léčbu akné, ale také pomáhá při ekzémech a jiných vyrážkách.
- Používá se jako vlasový zábal, zabraňuje vypadávání vlasů, předchází suché pokožce hlavy a redukuje tvorbu lupů.
- Zklidňuje podrážděné oči a dokonce zmírňuje příznaky zánětu spojivek nebo ječného zrna.
- Pomáhá z těla rychleji odstranit nikotin a zamezuje chuti na cigaretu (podobně působí i žvýkání samotných listů bazalky posvátné).
- Je přírodním repelentem, odpuzuje nejen běžný hmyz (komáry a mouchy) ale i klíšťata.
S čím bazalku kombinovat?
Bazalka se chuťově hodí k pistáciím, vlašským ořechům, rajčatům, cuketě, kukuřici, hrášku, artyčokům, ředkvičkám, paprikám, česneku a cibuli.
Také je výborná s ovocem, převážně s citrónem, limetkou, jahodami, malinami, hruškami, melounem, mangem, avokádem, višněmi a třešněmi.
Kombinuje se i s jinými bylinkami či kořením, konkrétně se zázvorem, mátou, oreganem, tymiánem, rozmarýnem, petrželí, koriandrem a citronovou trávou.
Bazalka v receptech
- Čerstvá bazalka se běžně přidává do zeleninových nebo sýrových salátů. Tradiční italský salát Caprese se například skládá jen ze čtyř surovin: mozzarelly, rajčat, olivového oleje a celých listů bazalky.
- V Itálii je bazalka opravdu nepostradatelnou surovinou, obzvláště pak pro výrobu tradičního bazalkového pesta. Pesto je jednou z nejoblíbenějších omáček na italské těstoviny a nejen to – také se používá jako základ na pizzu místo smetany či rajčat.
- Během avokádového boomu, který v posledních letech nastal, stoupla také popularita bazalky, která se s ním skvěle chuťově doplňuje. Inspirujte se recepty na pomazánky z avokáda a vyzkoušejte jednu z nejoblíbenějších – avokádovou pomazánku s česnekem a bazalkou.
- Bazalkou lze samozřejmě výborně dochutit i maso, včetně ryb. Je vhodná pro pečení, smažení, dušení ale i grilování. Vůbec nejlepší je v kombinaci s olejem jako marináda. Přečtěte si, jak správně marinovat maso a udělejte si své oblíbené recepty ještě o fous lepší!
- Bazalka je také nedílnou součástí asijské kuchyně. Najdete ji v tradičních receptech na smaženou rýži a s oblibou se používá i k dochucení vietnamské polévky Pho, kterou byste rozhodně měli vyzkoušet!
Bazalka sušená versus čerstvá
Bazalka je nejvíce chutná, když je čerstvá. Nejčastěji se seká a krájí, ale běžně se také drtí v hmoždíři. Sušená bazalka se v receptech používá minimálně a jen v případech, kdy není jiné zbytí.
Bazalka se přidává do pokrmu až v posledním kroku vaření, aby neprošla tepelnou úpravou a neztratila tak nejen svoji barvu, ale i chuť.
Pokud chcete v receptu místo čerstvé bazalky použít bazalku sušenou, musíte upravit potřebné množství. Sušená bazalka je totiž koncentrovanější, tedy aromatičtější.
| Čerstvá bazalka | Sušená bazalka |
| 1 polévková lžíce | 0,5 čajové lžičky |
| 1,5 polévkové lžíce | 1 čajová lžička |
| 2 polévkové lžíce | 1,5 čajové lžičky |
| 2,5 polévkové lžíce | 2 čajové lžičky |
| 3 polévkové lžíce | 2,5 čajové lžičky |
Skladování bazalky
Čerstvě natrhané lístky bazalky můžete vložit do sklenice s vodou a uchovávat je v lednici, kde takto vydrží až jeden týden. Také lze bazalku usušit, rozdrtit a následně ji skladovat v uzavíratelných nádobách, úplně stejně jako většinu koření. Během sušení však bazalka ztratí většinu své specifické vůně i chutě.
Bazalkový olej
Jak ještě uchovat bazalku? Dalším způsobem skladování je výroba bazalkového oleje. Ten sice v lednici vydrží maximálně 3 dny, ale můžete jej zamrazit do forem na led. Mražené bazalkové kostky pak můžete přidávat rovnou do hrnce či pánve, není třeba je nejprve rozmrazovat.
Ingredience:
- 4 hrnky bazalkových listů
- 100 ml olivového oleje
Postup:
- Bazalkové listy řádně omyjte a pečlivě osušte. Klidně je nechte na roštu, či v sítku okapat přes noc.
- Mixujte nejlépe v ručním mixéru, nejdříve bazalku – najemno, skoro až na pyré. Poté přilijte olivový olej a znovu společně rozmixujte.
- Takto připravený olivový olej nalijte do forem na led a dejte zamrazit. Případně ho skladujte v lednici, nejdéle však po dobu 3 dnů.

Bylinkové máslo
Zapracujte bazalku do bylinkového másla! To můžete v lednici skladovat až 2 měsíce a v mrazáku i 6 měsíců. Vyzkoušejte klasiku, na které si pochutná každý – příprava bylinkového másla je velmi jednoduchá, zvládne ji i úplný začátečník.

Kam umístit bazalku, aby se jí dařilo?
Bazalka má ráda světlo a teplo. Velmi dobře se jí daří i doma na parapetu, nejlépe na východním nebo západním okně.
Bazalka netoleruje sucho, proto by se neměla umisťovat na nekrytá a větrná místa, kde půda rychleji vysychá.
Rostliny bazalky se vysazují až ve chvíli, kdy již nehrozí žádné mrazíky – tedy není žádnou výjimkou, že se v některých letech objevují na zahrádkách až v červnu.
Bazalka se sklízí těsně předtím, než začne plně kvést. Právě v ten okamžik obsahují listy nejvíce vonných silic. Obvykle to bývá koncem června nebo začátkem července, jakmile se objeví první bílé kvítky.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček