Bedla, lahodná houba s několika ALE … Přečtěte si, na co si při jejich sběru a konzumaci dát pozor!

Pro dětskou představivost mohou bedly vypadat jako velké slunečníky pod kterými se budou schovávat lesní skřítci. Pro dospělé znamenají skvělou kulinářskou pochoutku, kterou si mohou vychutnat!

V tomto článku se dozvíte jaké druhy jsou jedlé, které naopak ne a na co všechno si při jejich výběru, zpracování a konzumaci dát pozor!

Rozhodně si náš článek, před navštěvou lesa přečtěte, abyste nesáhli vedle!

Co je bedla?

Tento druh hub má specifickou výšku a ještě specifičtější klobouk, který připomíná hadí kůži.

Můžeme najít jak rostoucí jednotlivě, tak ve shlucích. Není pro ně typické, aby rostly v lese, spíše se vyskytují na pastvinách, okrajích stezek, zahradách, parcích a na paloucích.

Bedly jsou v Evropě považovány za houby labužníků, ceněné pro svou velkou velikost a jsou velmi vyhledávané ve volné přírodě, protože je nelze pěstovat ve velkém.

Tyto houby jsou bohaté na vitamín D, železo, zinek, měď, selen, vlákninu, aminokyseliny a také mají antioxidační a antimikrobiální vlastnosti.

Velké hezky vzrostlé bedly ve vysoké trávě.
Zdroj: wildfooduk.com

Jak vypadá a jak se pozná jedlá bedla?

  • Tento druh hub roste v období celé léto až do prvních zimních mrazů.
  • Pro tyto houby je typická jejich velikost. Klobouky jsou střední až velké. Jejich velikost se pohybuje v rozmezí 10 – 25 centimetrů.
  • Klobouky jsou posazené na stonku, který může dorůst až 40 centimetrů.
  • Mladé houby mají světle hnědý klobouk, který svým tvarem připomíná vejce a na špičce je malý světle hnědý hrbol.
  • Čím starší houba je, tím více se klobouk rozevírá, až je zcela placatý a hnědý hrbol se roztrhá a vytvoří šupinky po celém klobouku.
  • Pod kloboukem najdeme bílé lupeny a stonek ve slonovinové barvě, který svou texturou připomíná hadí kůži.
  • Na stonku najdeme prstenec, který je dvojitý.
  • Když se houby uvaří, mají jemnou a bohatou umami chuť. Vůně je ořechová a sladká, někteří i ní říkají, že připomíná javorový sirup. Tato chuť se stává intenzivnější, jak houba stárne, a štiplavější, pokud je houba usušená.
Kresba velké houby i v průřezu.
Zdroj: prints-online.com

Druhy jedlých bedel

Bedla vysoká  

  1. Jde o nejoblíbenější odrůdu této houby.
  2. Vyskytuje se na okrajích lesů, loukách a pastvinách.
  3. Klobouk je světle hnědý a výrazně šupinatý.
  4. U mladé houby najdeme bílé lupeny, které se stářím zabarvují do skvrnitě hnědé.
  5. Dřeň houby je bílá, když se rozřízne, svou barvou neměnná s příjemnou oříškovou vůní.
  6. Z této houby jsou nejlepší smažené řízky.
Jedlý druh bedly malého i velkého vzrůstu.
Zdroj: dailymail.co.uk

Bedla červenající      

  1. Tuto houbu nejdeme, kromě typických míst, i v listnatých a jehličnatých lesích.
  2. Její klobouk má červenohnědé šupiny, které pocházejí ze skořicově zbarveného hrbolu na špičce klobouku.
  3. Lupeny jsou smetanově bílé a po odříznutí červenají.
  4. Dužina je bílá, po rozříznutí rychle mění barvu do odstínů oranžové až červené. Později se barví do hnědé.
  5. Jedná se o jedlou houbu, ALE u citlivějších jedinců může způsobit zažívací potíže!
Shluk několika hub na jednom místě se skořicově zabarvenými klobouky.
Zdroj: antropocene.it

Bedla zahradní          

  1. Nevyskytuje se příliš často, pokud jí najdeme tak ve větším shluku a zejména na podzm.
  2. Klobouk může dorůst až do 20 cm, přičemž je typicky skořicově šupinatý.
  3. Noha houby je hladká, bělavá s hnědým prstencem. Po rozříznutí se zabarvuje do oranžové až okrové barvy.
  4. Dřeň je krémová a po řezu se zbarvuje do oranžové barvy.
  5. Má příjemnou houbovou chuť i vůni.
  6. Houba je jedlá, ALE u citlivějších jedinců může způsobit zažívací potíže!
Velké množství bedel, které byly nasbírány na zahradě.
Zdroj: spain.inaturalist.org

Bedly patří k poměrně oblíbeným a vyhledávaným houbám. Bohužel existuje i několik jedovatých odrůd. Většinou se jedná o druhy menších rozměrů a varovným signálem může být i červená barva.

Bedla červenající sice toxiny neobsahuje, ale u citlivých jedinců, nebo těch se zdravotními problémy, může způsobit vážné zdravotní komplikace.  


Jedná se především o žaludečními obtíže, otoky, dýchavičnost, vyrážka. Tyto reakce se mohou projevit i po požití bedly společně s alkoholem.

Která bedla je jedovatá?

Bedla ostrošupinná (drsná)

  1. Tato houba vyrůstá v parcích, u lesních cest nebo v kompostu.
  2. Klobouk je menší v průměru měří 5–16 cm, jeho barva je krémová a šupinatá.
  3. Šupinky stářím mizí.
  4. Na noze najdeme velký výrazný prstenec, který se nedá posouvat a má hnědou barvu.
  5. Dřeň houby je bílá s nepříjemným pronikavým zápachem a nakyslou chutí.
  6. Jedná se o nejedlou, jedovatou bedlu!
Malá jedovatá houba rostoucí v lese.
Zdroj: pilzepilze.de

Bedla chřapáčová (klamavá)

  1. Najdeme jí u listnatých stromů ve větší skupince.
  2. Klobouk má bílou barvu. Jsou na něm rozesety hnědé až červenohnědě šupiny.
  3. Na noze najdeme podobně zabarvený prstenec.
  4. Dřeň je bílá s příjemnou ovocnou vůní.
  5. Důležitým aspektem, na který je potřeba si dávat pozor je malý prstenec, kterým se liší od ostatních jedlých druhů.
  6. Jedná se o jedovatou a nebezpečnou houbu!
Jedovatá houba vyrůstající mezi jetelem.
Zdroj: nagrzyby.pl

Co udělat s bedlou?

Bedly VŽDY musí před konzumací projít varem.

Nejvhodnější jsou do pokrmů, které se restují, smaží, vaří nebo dusí.

Lze je nakrájet na plátky a použít je:

Do dušených pokrmů
Polévek (zkuste náš hovězí vývar nebo lahodnou polévku z kuřecího masa)
Přidat je do vaječných omelet
Přimíchat do omáček
Usmažit společně s hranolky
Zapéct ve slaných koláčích (inspirujte se recepty na slaný francouzský quiche nebo těmito slovenskými lokši)
Přidat je do zeleninové směsi
Přimíchat je do masové směsi a dochutit tempturou (nebo s nimi vyrobte tyto šťavnaté masové rolády)
Obalit v trojobalu a usmažit a podávat s chlebem, bramborem nebo kaší
Houby se dobře hodí k mletému vepřovému nebo hovězímu masu nebo drůbežímu masu
Skvěle si rozumí s kořením jako je oregano, paprika, petrželka, rozmarýn, česnek, cibule, šalotka, brambory, okurka, nakládaná zelenina, sýry a citronová šťáva
Její klobouk, lze použít jako základ na veganskou pizzu
Vegetariánský obložený houbový talíř.
Zdroj: peperoniepatate.com

Houbová bruschetta

  1. 4 bedly (s kloboukem o průměru cca 10 cm)
  2. Pečivo

Postup

  • Odstraňte stonky, otřete klobouky vlhkým hadříkem a zkontrolujte lupeny
  • Klobouky nakrájíme na kousky, orestujeme na troše olivového oleje a másla, dochutíme solí a pepřem a potom trochou petrželky a česneku
  • Bedly vyndáme a na stejné pánvi si opečeme toastový chléb, bagetu nebo jakékoliv jiné pečivo
  • Na opečené pečivo houby nakonec navrstvíme a podáváme
Opečený chléb na másle s houbovou nádivku.
Zdroj: joesrestandfood.wordpress.com

Smažený řízky z bedly

  1. 4 bedly (s kloboukem o průměru cca 10 cm)
  2. 3 vejce
  3. 2 lžíce petržele (nasekané)
  4. 3 lžíce parmezánu (strouhaného)
  5. Strouhanka

 Postup

  • Houby očistíme
  • Rozklepneme tři vejce a smícháme je se dvěma lžícemi petrželky a třemi lžícemi strouhaného parmazánu, solí a pepřem
  • Očištěný a vysušený klobouk ponoříme a obalíme ve vaječné směsi, a poté ve strouhance
  • Houby dáme na 30 minut vychladit a ztuhnout do lednice
  • Klobouky poté smažíme na olivovém oleji (olejem stačí zakrýt dno pánve) dozlatova
Smažené hubové řízky v trojobalu.
Zdroj: foragerchef.com

Skladování

Bedly vydrží až pět dní, když zůstanou celé a nemyté v papírovém sáčku v lednici.

Použité zdroje

Parasol Mushrooms, Speciality Produce
Monthly Mushroom: The Parasol Mushroom (Macrolepiota procera), Jasper Sharp , Woodlands 18. 08. 2018
PARASOL MUSHROOM, Aleksandra Aleksandrova von Oberstar, Spoon Life 17. 10. 2017