Slyšeli jste už o sýru Grana Padano? Možná vás překvapí, že se jedná o nejvíce vyráběný sýr v Itálii, čímž předbíhá i svůj známější protějšek Parmigiano-Reggiano!
V tomto článku so dočtete, proč je tak oblíbený, jakou chuť od něj lze očekávat, ale hlavně jak si tuto jeho nezaměnitelnou chuť co nejvíce vychutnat i u vás doma!
Co je to Grana Padano?
Jedná se o drobivý sýr vyráběný v italských provinciích Pádské nížiny. Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka v obřích měděných kotlích, a poté zraje minimálně devět měsíců.
Nároky na jeho výrobu jsou velmi specifické. Každý kus sýra je vyroben přesně stejným způsobem, aby sýr získal jedinečnou chuť a zrnitou texturu.

Jak se Grana Padano vyrábí?
Vše začíná čerstvým, částečně odtučněným, nepasterizovaným mlékem, které se kombinuje s přírodní syrovátkou a syřidlem ve velkých měděných kotlích.
Výsledná sýřenina se ručně rozdrtí, a poté se nechá jednu hodinu odpočinout, dokud se sýřenina neusadí na dně měděného kotlíku.
Sýřenina se extrahuje a vloží se na 24 hodin do forem. Poté se na dva týdny až jeden měsíc ponoří do solného roztoku, a nakonec se nechají odpočívat po dobu devíti až 20 měsíců, během kterých se každých 15 dní kartáčují a obracejí.
Grana Padano vs. Parmigiano-Reggiano
Tradiční italský parmezán a Padano si jsou velmi podobní, ale ve skutečnosti musí splňovat několik předpisů a specifikací, které je odlišují.
Grana Padano je nejvíce vyráběným sýrem v Itálii, na jeho výrobu se používá asi 24 % produkce mléka v zemi. Pochází z údolí řeky Pád a je to sýr s chráněným označením původu, což znamená, že musí být vyroben na určitém místě a určitým způsobem.
Parmigiano-Reggiano pochází z regionu zahrnujícího města Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna a Mantova. Také se pyšní chráněnným označením původu, což v jeho případě znamená, že se dojné krávy musí krmit pouze trávou a obilovinami pěstovanými v této oblasti a musí být dojeny dvakrát denně. Mléko musí být dodáno do sýrárny do dvou hodin po nadojení a jeho teplota nesmí klesnout pod 18 C.
Grana Padano se vyrábí z částečně odstředěného syrového mléka, má nižší obsah tuku. Zraje rychleji a je k dostání ve třech fázích zralosti: 9-16 měsíců, kdy má jemnou chuť, jemnější texturu a světle žlutou barvu, 16-20 měsíců, kdy je zrnitější s tóny másla, sena a sušeného ovoce a více než 20 měsíců, kdy má bohatou máslovou chuť a drobivou krystalickou texturu. Z tohoto důvodu se častěji používá při vaření.
Parmigiano-Reggiano zraje minimálně 12 měsíců a má silnější, komplexnější, ořechovější a slanější chuť. Proto se častěji strouhá na povrchu pokrmu.

Jak Grana Padano chutná?
Jeho chuť závisí na tom, jak dlouho zraje. Například 9 až 16 měsíců starý sýr má krémovou, lehce zrnitou texturu.
Jakmile dosáhne hranice 16 měsíců, sýr získá drobivější strukturu a výraznější chuť.
A po 20 měsících dosáhne plného chuťového potenciálu.
Nutriční hodnoty Grana Padano (na 100 g)
| Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl | 
| 393 kcal | 4 g | 0 g | 29 g | 18 g | 32 g | 0 g | 714 mg | 
Přestože je sýr vyrobený z mléka, v průběhu jeho zrání se stává bez laktózovým. Po 9 měsících zrání již v sýru není přítomen enzym laktáza, takže je bezpečný pro osoby s intolerancí laktózy.
Nejenže neobsahuje laktózu, ale podle lékařských výzkumů také pomáhá snižovat krevní tlak, díky vysokým hladinám aminokyselin.
Jak s Grana Padano vařit?
| Pokud ho chcete používat nejtradičnějším způsobem, je nejlepší ho přidat do klasických receptů na těstoviny, jako je pesto, ravioli a toto lahodné rizoto s kuřecím masem. | 
| Tento sýr je výborný i sám o sobě, takže ho přidejte na sýrový talíř, kde zaujme svým typickým chuťový profil, který je sladký, lehce ovocný s teplými tóny karamelu. | 
| Přidejte nastrouhané hoblinky do zeleninového salátu z růžičkové kapusty. | 
| Pokud chcete vývaru nebo polévce přidat trochu chuti, ale nechcete přidávat sůl, přidejte jeho kůrku, která má dostatek slanosti. | 
| Kůrku sýra můžete přidat i do těsta na krustu ovocného koláč, jako jsou například tyto recepty na sladké švestkové koláče. | 
| Přidejte ho na obložený talíř spolu s fíky a lesním ovocem, medem nebo marmeládou. | 
| Přidejte ho do ricotty, mozzarelly nebo jakéhokoli jiného taveného sýra. Tuto kombinaci, lze použít k do lasagní, plněných mušlí nebo si vyzkoušejte připravit pravé ravioli podle našeho článku. | 
| Rozpuste ho v krémových omáčkách, jako jsou cacio e pepe, alfredo, carbonara a samozřejmě mac a cheese. | 

Vinné párování
Červená vína:
- Cabernet Sauvignon
- Sangiovese
- Barbaresco / Barolo
- Malbec
- Shiraz
Bílá vína:
- Chardonnay
- Rulandské šedé
- Soave Classico
- Condrieu
Šumivá vína:
- šampaňské
- Prosecco
- sekt

Skladování
Neotevřený sýr skladujte v chladničce v dokonale utěsněném vakuovém obalu do data spotřeby vytištěném na jeho na obalu.
Po otevření by měl být zabalen do fólie a takto vydržet 15-20 dní. Pokud se na povrchu sýra objeví malá plíseň, lze ji odstranit nožem.

 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček