Opuncie u nás není tolik známá a je to velká škoda!
Zjistěte, jaké jsou její zdravotní benefity a nutriční hodnoty.
Poradíme vám také, jak ji můžete využít v kuchyni.
A co takový recept na domácí limonádu?
To vše a mnohem více najdete v našem článku!
Opuncie, pichlavý kaktus se sladkými plody
Opuncie, nazývaná také nopál, je rod rostlin z čeledi kaktusovité. Je známá zejména pro své jedlé plody. Mezi nejznámější druh nopálu patří opuncie mexická, která je důležitou potravou pro mnoho lidí v tropických a subtropických zemích. Jejím plodům se u nás říká kaktusové fíky.
Opuncie má široké, ploché, zelené polštářky (nebo také pádla), které se běžně označují jako nopales. Nopales jsou jedlé a podávají se v různých mexických pokrmech jako jsou saláty, tacos a polévky. Jsou poměrně křupavé, ale mohou mít slizkou texturu, v závislosti na tom, jak jsou připraveny. Chuť nopales bývá popsána jako rostlinná, lehce nakyslá a podobná citrusům.
Malé, oválné plody, které rostou na nopálech, mají měkký, šťavnatý vnitřek, který překypuje sladkou chutí a malými jedlými semínky. Jejich chuť je často přirovnávána k melounu nebo kiwi, někdy s nádechem žvýkačky. Jsou známé nejen svými drobnými ostny, které se vám mohou přilepit na ruce a být velmi bolestivé, ale také krásnými květy, které lze snadno rozpoznat podle četných barevných okvětních lístků a nápadných tyčinek. Samotné plody mohou mít různé barvy, včetně limetkově zelené, žluté, oranžové či červené.

Zdravotní benefity konzumace opuncie
Opuncie má spoustu zdravotních benefitů jako například:
- Napomáhá hubnutí tím, že se váže na tuky v potravě, zvyšuje jejich vylučování a snižuje vstřebávání energie.
- Zlepšuje kvalitu pleti a vlasů.
- Rozpustná vláknina pektin obsažená v opuncii snižuje krevní cukr a má příznivé účinky na hladinu krevního tuku.
- Antioxidační sloučeniny v opuncii pomáhají chránit před záněty a oxidačním stresem, které mohou poškodit játra.
Opuncii je bezpečné jíst v mírném množství, pokud je správně připravena. Kvůli vysokému obsahu vlákniny může nadměrná konzumace tohoto ovoce vést k zažívacím potížím a souvisejícím symptomům.
Nutriční hodnoty opuncie
V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty čerstvé opuncie ve 100 gramech.
| Nutriční hodnoty | Opuncie (100 g) |
| Energie | 41 kcal |
| Tuky | 0.5 g |
| Sacharidy | 9.6 g |
| Vláknina | 3.6 g |
| Bílkoviny | 0.7 g |
Vitamíny a minerály v opuncii
Podívejte se také na množství vitamínů a minerálů, které 100 gramů čerstvé opuncie obsahuje.
| Vitamíny a minerály | Opuncie (100 g) | % doporučované denní dávky |
| Vitamín A | 2.00 mcg | 0 % |
| Vitamín B1 | 0.014 mg | 1 % |
| Vitamín B2 | 0.060 mg | 5 % |
| Vitamín B3 | 0.460 mg | 3 % |
| Vitamín B6 | 0.060 mg | 4 % |
| Vitamín B9 | 6.00 mcg | 2 % |
| Vitamín C | 14.0 mg | 16 % |
| Vápník | 56.00 mg | 4 % |
| Měď | 0.08 mg | 9 % |
| Železo | 0.30 mg | 2 % |
| Horčík | 85.00 mg | 20 % |
| Fosfor | 24.00 mg | 2 % |
| Draslík | 220.00 mg | 5 % |
| Selen | 0.60 mcg | 1 % |
| Sodík | 5.00 mg | 0 % |
| Zinek | 0.12 mg | 1 % |
Jak si vybrat dobrou opuncii a jak ji skladovat?
Zralé opuncie mohou být červené, zelené nebo světle žluté – na rozdíl od jiného ovoce zelená opuncie neznamená, že je nezralá. Ovoce je nejlepší, když je baculaté, kulaté, těžké na svou velikost a s dokonale hladkou slupkou. Jakékoli zvrásnění směrem ke konci stonku znamená, že opuncie byly sklizeny již velmi dávno a budou mít neuspokojivě kašovitou strukturu.
Při výběru vhodného ovoce jej držte mezi palcem a prostředníkem. Jeho tupý konec a konec stonku jsou bez trnů. Tyto štětiny podobné vlasům se nazývají glochidy a když se usadí ve vaší kůži, silně dráždí.
Kaktusové fíky seženete ve větších supermarketech a hypermarketech jako je Makro či Tesco, nebo pak online, například na Rohlik.cz.
Čerstvé opuncie skladujte v lednici v přihrádce na ovoce a zeleninu až týden. Šťávu z opuncie můžete nechat v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu až pěti dnů nebo v mrazáku po dobu až 12 měsíců.
Jak opuncii využít v kuchyni?
Rostlina opuncie má tři různé jedlé části:
- nopales, které se používají jako zelenina
- okvětní lístky, jenž lze použít jako ozdobu nebo přidat do salátů
- plody opuncie, což je ovoce
Chcete-li opuncii připravit k jídlu, nejprve ji vychlaďte v lednici – vždy jsou nejlepší studené. I když se komerčně prodáváné opuncie většinou prodávají již bez ostrých glochidů, stále je lepší být opatrný pro případ, že na ní zůstaly nějaké zapomenuté ostny.
A jak opuncii jednoduše připravit k jídlu?
- Při manipulaci s opuncií používejte rukavice.
- Pokud jsou na opuncii ještě glochidy, seškrábněte je tupým nožem a poté odstraňte očka, která je držela.
- Opuncii na pracovní desce napíchněte uprostřed vidličkou.
- Odřízněte oba konce ostrým nožem.
- Udělejte jeden dlouhý svislý řez po délce opuncie.
- Druhou vidličkou nebo nožem vytlačte z opuncie slupku a ovoce uvolněte.
Jak získat z opuncie šťávu?
Šťáva z opuncie se skvěle hodí do různých nápojů, koktejlů, limonád, zmzlin nebo i na přípravu džemu či salátových zálivek.
- Vložte dužinu opuncie do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte, dokud se úplně nerozmixuje.
- Poté rozmixovanou směs přendejte do jemného síta a vytlačte šťávu tak, aby vám v sítu zbyla jen dužina a semena.
- Dužinu i semena vyhoďte.
Tipy, jak konzumovat opuncii
- Užijte si ji oloupanou a nakrájenou jako lahodnou svačinku.
- Rozmixujte ji do smoothies.
- Připravte si z ní omáčku k vepřovému nebo jehněčímu masu.
- Povařte ji s trochou pomerančové a citrónové šťávy na omáčku na ovocné saláty a tvarohové koláče.
- Připravte si z ní čatní.
Využití v receptech
Recept na limonádu z opuncie
Budete potřebovat:
- 1/4 šálku šťávy z opuncie
- 2 citrony
- 3 šálky cukru
- 4 a 1/2 šálků vody
Jak na to?
- Opuncii a citrony odšťavněte.
- Smíchejte šťávu, přidejte cukr a promíchejte.
- Jakmile se cukr rozpustí, přidejte vodu a užijte si to!

Pěstování opuncie
Opuncie roste hlavně v pouštním prostředí, takže je velmi běžná v Mexiku a na americkém jihozápadě. Pěstuje se také v Itálii a dalších částech Středomoří.
V našich podmínkách plodit nebude, ale v domácích podmínkách vám mohou vyrůst krásné rostliny.
Všechny opuncie kvetou na jaře. V té době jsou pokryty velkolepými, voskovými, žlutými (někdy červenými) květy, které obvykle po jednom dni zmizí. Na podzim se na rostlině vyvinou plody a jsou pak připraveny ke sklizni od konce září do října (v některých oblastech dokonce až do listopadu).

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček