Lahodně krémový italský sýr Mascarpone, objevte všechny jeho vlastnosti

Mascarpone je nám známé zejména z klasického italského dezertu tiramisu. ALE! Věděli jste, že je tento sýr neskutečně všestanný a perfektně se vyjímá i ve slaných pokrmech nebo dokonce polévkách?

Přečtěte si tento článek a objevte všechny jeho skryté stránky a zpříjemněte si svůj kulinářský a chuťový zážitek, díky jednoduché surovině.

Co je to sýr Mascarpone?

Mascarpone je bíle zbarvený, krémově hladký a snadno roztíratelný čerstvý smetanový sýr. Chuť je smetanová a lehce nasládlá. Jeho bohatá, máslová textura pochází z vysokého obsahu máslového tuku (až 75 procent).

Tento italský sýr pochází z regionu Lombardie v severní části Itálie, hraničící se Švýcarskem. Krajina této části Itálie se může pochlubit zvlněnými horskými svahy, které se pyšní rozsáhlými alpskými pastvinami a dávají za vznik jedněm z nejbohatších kravských mlék v zemi.

Krémový italský sýr s vysokým obsahem tuku v misce.
Zdroj: thekitchencommunity.org

Jak se vyrábí sýr Mascarpone?

Komerčně se tento sýr vyrábí přidáním kyseliny do čerstvé smetany, což způsobí její koagulaci a výsledný tsýr se jemně vaří na stálém ohni, dokud nedosáhne krémové konzistence.

Na rozdíl od mnoha sýrů, které se spoléhají na zahušťovací schopnost syřidla, enzymů, Mascarpone používá ke ztuhnutí smetany kyselinu citrónovou nebo vinnou.

Vyrobený smetanový sýr v gáze a míse.
Zdroj: leitesculinaria.com

Nutriční hodnoty Mascarpone (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
410 kcal2 g2 g42 g29 g6 g0 g0,08 g

Mascarpone vs. smetanový sýr

Mascarpone má nejméně dvakrát více tuku než klasický smetanový sýr, což mu dodává vyšší kvalitu, která se téměř rozplývá v ústech. Smetanový sýr má tendenci být pevnější s výraznější chutí.

V receptech je můžete zaměňovat, ale měli byste očekávat rozdíly v chuti i struktuře.

V jedné misce krémový roztíratelný sýr a ve druhé misce mascarpone.
Krémový sýr vs. MascarponeZdroj: marthastewart.com

Čím můžeme Mascarpone nahradit?

Nejbližší sýry k mascarpone jsou anglický clotted cream a francouzský crème fraîche.

Mascarpone může nahradit i kvalitní krémová ricotta nebo klasický smetanový sýr.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g

Druh sýruKalorieTukBílkoviny
Gorgonzola1344 kJ27 g20 g
Camembert1213 kJ24 g18 g
Mascarpone1463 kJ42 g6 g
Balkánský sýr976 kJ20 g11 g
Mozarella947 kJ17 g18 g
Cottage497 kJ7 g11 g

Co se dá udělat z Mascarpone?

Mascarpone lze přidávat do sladkých i slaných jídel, kde poskytuje bohatý a krémový prvek.

Použijte ho místo šlehačky na vrch mísy s ovocem nebo jako polevu na dorty či cupcaky (upečte si cupcaky podle našich receptů a ihned je můžete začít zdobit)
Upečte z něj tvarohový koláč (třeba jeden z těchto cheesecaků) nebo jej vyměňte za zakysanou smetanu v banánovém chlebu nebo muffinech (jako v těchto nadýchaných muffinech)
Pro slané recepty přidejte Mascarpone do omáčky na těstoviny nebo ho použijte místo smetany téměř v jakémkoli pokrmu
Dá se použít i na zahušťování polévek, plnění kuřecích prsou a jako pomazánka na bagel
Přidejte pár čajových lžiček na pečenou zeleninu nebo ho vmíchejte do míchaných vajec

Čím Mascarpone ochutit?

Pro snadný dip zašlehejte do Mascarpone čerstvé bylinky a česnek.

Nebo si vychutnejte velkou porci Mascarpone jako lehký dezert s posypem z kakaa, čokoládových hoblin nebo pokapáním medu navrchu.

Podávejte ho s čerstvým ovocem, fíky nebo jednoduchými sušenkami.

Různé variace jídel se krémovým sýrem mascarpone.
Zdroj: Befunky.com

Recept na domácí mascarpone

Ingredience

  • 1 litr smetany ke šlehání (nepasterizované)
  • 1 lžíci bílého vinného octa nebo citronového

Postup

  • Ve vodní lázni v míse ohříváme smetanu na 87 °C
  • Přidáváme vinný ocet
  • Necháme vysrážet, sejmeme z plamene
  • Zakryjeme poklicí a necháme 10 minut odstát
  • Mascarpone přecedíme
  • Mascarpone chladíme v lednici 24 hodin
  • Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 3 dnů
Zdroj: Befunky.com

Jak Mascarpone skladovat?

Mascarpone se obvykle prodává ve vaničkách a mělo by zůstat chlazené.

Mascarpone má tendenci se rychle kazit, takže otevřenou nádobu použijte během několika dní a veškerou nepoužitou část vraťte do chladničky s pevně uzavřeným víčkem. Pokud se u něj objeví plíseň nebo pokud jeho se vůně či barva změní, celé balení zlikvidujte.

Mascarpone můžete klidně na několik měsíců zmrazit, ale ovlivní to texturu a při rozmrazování se může oddělit. Nejlépe se poté hodí do vařených jídel.

Použité zdroje

Mascarpone Cheese, Jennifer Meier, the Spruce Eats 23. 07. 2021
Everything You Ever Wanted to Know About Mascarpone Cheese, Cello