Luxusní pečená panenka plněná směsí hrušek, modrého sýra a šalotky je delikátní pokrm, který je navíc jednodušší na přípravu, než na první pohled vypadá. Hrušky a modrý sýr vytváří oblíbenou kombinaci chutí, což panence dodává na dokonalosti. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 700 g vepřové panenky
 - 2 hrušky 2 nakrájené na kostičky
 - 2 střední šalotky nakrájené na plátky
 - 1 lžíce slaného másla
 - 1/2 lžičky soli
 - 1/4 lžičky černého pepře
 - 2 a 1/2 šálku bílého vína
 - 1/2 šálku rozdrobeného modrého sýra
 - 3 snítky rozmarýnu
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
 
Postup
- Zahřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
 - Nakrájejte hrušky na malé čtverečky o velikosti 0,5 cm.
 - Šalotku nakrájejte nadrobno.
 - Rozpusťte máslo ve velké pánvi vhodné do trouby.
 - Přidejte šalotku, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky černého pepře.
 - Za častého míchání restujte 2 minuty.
 - Přidejte hrušku a 2 šálky bílého vína.
 - Nechte vařit, dokud se tekutina neodpaří, asi 14 minut.
 - Zatímco se hrušky dusí, rozkrojte vepřovou panenku podélně uprostřed a položte ji na plocho.
 - Maso roztlučte paličkou a co nejvíce ho zploštěte.
 - Jakmile se hrušky a šalotka rozvaří, navršte směs do středu panenky.
 - Na šalotku a hrušky nandejte rozdrobený modrý sýr.
 - Kuchyňský provázek o velikosti cca 75 cm nakrájejte na 15 cm kousky.
 - Poté přitlačte šalotku, hrušky a nivu a stáhněte k sobě panenku, navrch položte rozmarýn a svažte provázkem.
 - Nejjednodušší technikou je zasunout řeznický provázek pod vepřové maso a poté vepřové maso stáhnout k sobě a zavázat.
 - Přebytečný provázek po uvázání odstřihněte.
 - Vepřové maso posypte zbylou solí a pepřem.
 - Zahřejte olivový olej ve stejné pánvi, ve které jste vařili hrušky.
 - Jakmile je pánev rozpálená, přidejte panenku a opékejte 2-3 minuty, dokud nezhnědne.
 - Panenku na pánvi 2-3x otočte, aby se všechny strany opekly.
 - Do pánve nalijte trošičku kuřecího vývaru.
 - Jakmile maso zhnědne, nalijte kolem něj 1 šálek kuřecího vývaru a 1/2 šálku bílého vína.
 - Poté pánev přiklopte poklicí a panenku vložte do trouby.
 - Pečte 12-14 minut, nebo dokud nedosáhne teploměr nebude ukazovat 63 stupňů Celsia.
 - Vyjměte panenku z pánve a položte ji na prkénko.
 - Před krájením musí panenka 5 minut odpočívat.
 - Pánev se šťávou postavte na sporák.
 - Vařte na středním plameni a vařečkou seškrabejte zhnědlé kousky.
 - Nechte 5 minut redukovat a houstnout, aby vznikla omáčka.
 - Nakrájejte panenku a odstraňte řeznický provázek a rozmarýn.
 - Maso přelijte omáčkou a podávejte.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček