Pařené buchtičky zvané peciválky z kynutého těsta

Pařené buchtičky zvané peciválky z kynutého těsta
Příprava: 80 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 6
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 50 dkg hladké mouky nebo polohrubé mouky
  • 2 dkg droždí
  • sůl
  • cca 1/4 l vlažného mléka
  • 2 dkg cukru
  • 8 dkg máku
  • 5 dkg medu
  • 6 dkg moučkového cukru
  • 8 dkg tuku

Postup receptu

  1. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí rozmíchané s cukrem a trochu mléka
  2. Necháme vzejít, pak přidáme zbylé vlažné mléko a trochu soli a vypracujeme řidší těsto
  3. Necháme je na teplém místě vykynout
  4. Vykynuté rozválíme na válu na válečky silné jako prst a nakrájíme z nich asi dvoucentimetrové kousky
  5. Nakrájené kousky vložíme na tence pomaštěný plech a ve středně horké předehřáté troubě dozlatova upečeme
  6. Upečené peciválky spaříme vařícím mlékem, polijeme máslem a medem a posypeme umletým mákem smíchaným s cukrem nebo strouhaným perníkem
  7. Obměna: buchtičky můžeme také promíchat s povidly a teprve potom spařit a posypat mákem s cukrem
  8. Pozn: další varianta konečné úpravy je ta, že než se buchtičky upečou, připravíme si z mletého máku, povidel, smetany a práškového cukru středně hustou omáčku
  9. Po vychladnutí buchtičky máčíme v horkém mléce, vrstvíme do teplé, nejlépe keramické nádoby a proléváme touto omáčkou
  10. Nádobu přikryjeme a na teplém místě necháme proležet (čím déle, tím lépe)
  11. Pak upravíme na talíře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.