Bajgle, jak se těmto rohlíčkům také říká, jsou ideálním pohoštěním například k odpolední kávě, nebo třeba ráno ke kakau. Mají skvělou chuť a nikdy nezůstanete jen u jednoho kousku. Vynikající jsou i recepty na svatomartinské rohlíčky, které rovněž nemusí být připravovány pouze ve svátečním období.
Ingredience:
Těsto:
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
- 1 lžička moučkového cukru a hladké mouky na zaprášení
- 350 g proseté polohrubé mouky (pokud nemáme, dáme 250 g hladké mouky smíchané se 100 g hrubé mouky)
- Špetka mořské soli
- 50 g prosetého moučkového cukru
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného nesoleného másla
Na makovou náplň (na první 1/3 těsta):
- 100 g mletého máku
- 20 g prosetého moučkového cukru
- 1 – 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
- 20 g másla
- 20 ml mléka
- Hrst sušených rozinek namočených v horké vodě smíchané s rumem
Na kaštanovou náplň (na druhou 1/3 těsta):
- 100 g uvařených a oloupaných kaštanů
- 10 g másla
- 10 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání
- 1 – 2 lžíce rumu
Na ořechovou náplň (na třetí 1/3 těsta):
- 100 g vlašských ořechů
- 25 g rozinek namočených v tmavém rumu
- 40 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce mléka
Na dohotovení:
- 1 celé vejce na potření
- 2 – 3 lžíce čerstvého nesoleného másla na potření
Postup:
Příprava těsta
- Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme vlažné mléko, přisypeme droždí a 1 lžičku cukru. Promícháme, poprášíme trochou mouky a dáme na 15 minut odstát na teplé místo.
- Mezitím do velké mísy dáme mouku, sůl, cukr a promícháme. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zamícháme a nakonec přilijeme kvásek.
- Uhněteme hladké těsto, které by nemělo být ani moc lepkavé, ani příliš hutné.
- Vytvarujeme z něj kouli, dáme do mísy, posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 1 a 1/2 hodiny.
Příprava makové náplně:
- Do malé hluboké pánve dáme mletý mák, oba druhy cukru, citronovou kůru, šťávu, máslo a mléko.
- Zahřejte na středním ohni a mícháme, dokud nebude mít náplň velmi hladkou texturu.
- Přidáme rozinky a necháme chvíli vychladnout. Než budeme náplň používat, uložíme jí do chladu.
Příprava kaštanové náplně:
- Kaštany dáme do nádoby mixéru, přihodíme máslo, moučkový i vanilkový cukr a rozmixujeme.
- Přilijeme smetanu na šlehání a mixujeme, až má náplň hladkou konzistenci. Přidáme rum a dochutíme.
- Správná náplň nesmí být moc řídká, ale ani hustá. Dáme do lednice vychladit, než budeme plnit rohlíčky.
- Příprava ořechové náplně
- Do malé mísy dáme vlašské ořechy, cukr, citronovou kůru a mléko. Mícháme nejlépe stěrkou, dokud nezískáme hladkou texturu.
- Vmícháme rozinky a dáme do chladničky.
Rohlíčky:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem.
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 3 stejně velké díly. Dva díly dáme zpět do chladu a třetí díl vyválíme na tvar obdélníků, ze kterého vykrájíme nožem nebo rádýlkem trojúhelníčky.
- Vezmeme makovou náplň a rozdělíme na jednotlivé trojúhelníčky. Od široké strany opatrně srolujeme až ke špičce a vytvarujeme do písmene C.
- Takhle zpracujeme i zbývající dva díly těsta a kaštanovou i ořechovou náplň.
- Naskládáme na jednotlivé plechy podle druhu a necháme ještě zhruba 10 minut kynout. Poté rohlíčky ještě rukama trochu roztáhneme, aby byly větší a o něco tenčí.
- Poté všechny rohlíčky potřeme žloutkem, který rozmícháme s trochou vody. Necháme zaschnout.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, až bude povrch zlatavě hnědý. Vyjmeme z trouby, přendáme opatrně na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Nakonec potřeme rozpuštěným máslem. Stejný postup platí pro všechny 3 druhy náplně.


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček