Sacher dort

Sacher dort
Příprava: 25 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 10

Pokud dodržíte všechny postupy popsané v tomto receptu, bude pro vás odměnou lahodný čokoládový zákusek, který bude chutnat skoro jako z cukrárny Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, protože originální receptura dortu je již skoro po 200 let držená v tajnosti.)

Na korpus

  1. 130 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
  2. vanilkový lusk (možné nahradit extraktem z vanilky)
  3. 150 g změklého másla
  4. 100 g moučkového cukru
  5. 6 vajec
  6. 100 g cukru krystal
  7. 140 g hladké mouky
  8. 200 g meruňkového džemu

Na polevu

  1. 200 g moučkového cukru
  2. 150 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)

Na ozdobení

  1. neslazená šlehačka na ozdobu

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 170°C.
  2. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  3. Ve vodní lázni rozpustíme 130 g čokolády s cukrem krystal.
  4. Necháme jí mírně vychladnout.
  5. Ve velké míse vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkou.
  6. Mícháme, dokud se v těstě neobjeví bublinky.
  7. Oddělíme bílky od žloutků.
  8. A do máslové směsi vmícháme pouze žloutky.
  9. Když jsou žloutky dobře propojené s máslovou směsí, začneme přimíchávat rozpuštěnou čokoládu.
  10. Vyšleháme bílky s cukrem do pevné konzistence.
  11. Poté opatrně promícháme s čokoládovo-máslovou směsí.
  12. Na vzniklou směs prosejeme mouku.
  13. Všechny ingredience opatrně smícháme.
  14. Těsto přelijeme do dortové formy a uhladíme jeho povrch.
  15. Dort pečeme přibližně 10 – 15 minut na středním roštu.
  16. Dvířka trouby musí být mírně pootevřená (na šířku prstu).
  17. Po uplynutí 15 minut troubu zavřeme a pečeme dalších 50 minut.
  18. Když je dort hotový, vyjmeme ho z trouby a povolíme dortovou formu.
  19. Vyklopíme ho na kovovou mřížku a necháme ho 20 minut chladnout, poté sundáme pečící papír a necháme ho zcela vychladnout.
  20. Dort rovnoměrně rozřízneme na polovinu.
  21. Meruňkový džem zahřejeme a rozmícháme dohladka.
  22. Potřeme jím obě poloviny dortu, položíme jednu na druhou a džemem potřeme i strany dortu.
  23. Na polevu si připravíme do hrnce 125 ml vody a do ní přidáme moučkový cukr.
  24. Směs vaříme při vysoké teplotě asi 5 minut.
  25. Cukerný sirup sundáme z plotny a necháme ho vychladnout.
  26. Čokoládu nakrájíme na malé kousky a postupně zamícháváme do sirupu.
  27. Musí vzniknout hustá poleva.
  28. Ještě vlažnou polevu nalijeme na povrch dortu a rychle jí rovnoměrně rozetřeme.
  29. Polevu musíme nechat několik hodin tuhnout.
  30. Sacher dort podáváme ozdobený šlehačkou.
Čokoládový dortík se šlehačkou a karamelovým bonbonem.
Zdroj: cuisineathome.com

Pokud hotový dort uložíte na jeden nebo dva dny do chladu lednice, tak se jeho chuť zintensivní, a to díky meruňkové marmeládě, která se vsákne do korpusu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.