Letní salát s grilovanými cuketami, fazolemi, rukolou, olivami a mátou je perfektní způsob, jak spotřebovat nadbytek cuket, který se vám urodil na zahrádce. Pokud ho zalijete zálivkou z česneku, olivového oleje a citronu, čeká vás naprostá lahůdka.
Ingredience
Na zálivku:
- 1 oloupaný citron, nakrájený nadrobno
 - 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný najemno
 - 2 lžíce extra panenského olivového oleje
 - jemná mořská sůl, podle chuti
 - černý pepř, podle chuti
 - jemné chilli vločky, podle chuti (volitelně)
 
Na salát:
- 2 střední cukety
 - 250 g vařených fazolí cannellini
 - 25 g listů rukoly
 - 3 extra velké zelené olivy, nakrájené na tenké plátky
 - hrst čerstvých listů máty, natrhaných na malé kousky
 - pražené lískové ořechy
 
Postup
- Citron a česnek dejte do malé misky a nechte stranou.
 - Cuketu nakrájejte podélně na 2 mm plátky.
 - Rozehřejte olivový olej na grilovací pánvi na středním plameni.
 - Plátky cukety položte na rozpálenou pánev v jedné vrstvě.
 - Nechte je 4-5 minut grilovat bez otáčení a míchání.
 - Jakmile zuhelnatí, otočte je na druhou stranu a další 3 minuty nechte grilovat.
 - Přesný potřebný čas závisí na intenzitě tepla a tloušťce plátků, takže cuketu sledujte.
 - Dochuťte solí a odstavte.
 - K citronu a česneku přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a dobře promíchejte.
 - Dochuťte solí a pepřem a volitelně špetkou chilli.
 - Zálivku promíchejte s okapanými fazolemi, rukolou a nakrájenými olivami.
 - Naaranžujte na velký talíř s grilovanými plátky cukety.
 - Posypte natrhanými lístky máty a praženými a drcenými lískovými ořechy.
 - Dobrou chuť!
 

Pokud jste si tuto zdravou zeleninu oblíbili, vyzkoušejte ji i na sladko a to v našich receptech na cuketové buchty!

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček