Červená řepa a křen jsou klasickou slovansko-židovskou kombinací a spolu fungují obzvlášť dobře, když se řepa upeče, aby zvýraznila její sladkost a křen, jako smetanová omáčka.
Co budeme potřebovat
Na řepu
- 1 kg řepy (neoloupané)
 - 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
 - sůl
 - mletý černý pepř
 
Na křen
- 100 ml crème fraîche (čerstvého sýra např. Lučina)
 - 30 g křenu
 
Na dresink
- 1 lžíce čerstvé šťávy z 1 citronu
 - 1 lžíce mletého čerstvého estragonu
 - 1 lžíce mleté čerstvé pažitky
 - 1 malá šalotka (nasekaná)
 - 1lžička medu
 - 45 ml extra panenského olivového oleje
 - 115 g pistácií (opečené a nahrubo nasekané)
 
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
 - Ve střední misce smíchejte řepu, 1 lžíci olivového oleje a podle chuti osolte a opepřete.
 - Zabalte řepu do alobalu a přendejte na pečicí plech do trouby.
 - Pečte, dokud řepa zcela nezměkne, asi 1 1/2 hodiny. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Když je řepa dostatečně vychladlá, oloupejte ji.
 - V malé misce smíchejte crème fraîche a křen. Dochutíme solí a pepřem.
 - V malé misce smíchejte citronovou šťávu, estragon, pažitku, šalotku a med. Za intenzivního míchání vidličkou pomalu zakápněte olivovým olejem. Dresink podle chuti dochuťte solí a pepřem.
 - Ve velké míse smíchejte řepu s dresinkem. Na dno servírovacího talíře naneste polovinu směsi crème fraîche.
 - Navrch položte červenou řepu a pokapejte zbylou směsí crème fraîche.
 - Posypte pistáciemi a podávejte.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček