Silvestrovské chuťovky v aspiku

Silvestrovské chuťovky v aspiku

INGREDIENCE

na salát

  • 30 dkg měkkého salámu
  • 2 středně velké kyselé okurky
  • 2 středně velké cibule
  • 1 sklenička Moravanky
  • 250 ml majonézy
  • dle chuti pepř, sůl a cukr

na želatinu

  • 1 sáček  želatiny jemně mleté
  • 450 ml vody
  • 3 polévkové lžíce octa
  • ½ polévkové lžíce soli
  • 1 a ½ polévkové lžíce cukru
  • špetka mletého pepře
 

suroviny na rolky

  • 10 plátků šunky
  • 5 ks natvrdo uvařených vajec
  • 5 plátků tvrdého sýra
  • 1-2 kyselé okurky
  • 10 proužků červené papriky
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku (může být i kukuřice)

POSTUP

  1. Připravíme si domácí salát.
  2. Salám, okurky, cibuli a Moravanku (bez feferonky) nasekáme nebo nakrájíme nadrobno.
  3. Z Moravanky  slijeme vodu přes sítko.
  4. K surovinám přidáme majolku.
  5. Důkladně promícháme a dochutíme dle vlastní chuti.
  6. Nachystáme si želatinu.
  7. Do kastrůlku nalijeme studenou vodu a ochutíme ji solí, cukrem, octem a mletým pepřem.
  8. Vše důkladně rozmícháme a přisypeme sáček želatiny.
  9. Želatinu metličkou důkladně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočinout, aby želatina nabobtnala.
  10. Poté ji dáme na mírný plamen a za stálého míchání želatinu zahřejeme.
  11. Želatina se nesmí vařit.
  12. Jakmile se z vody začne více kouřit, stáhneme kastrůlek ze sporáku.
  13. Želatinu necháme zchladit do vlažné podoby.
  14. Než želatina vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
  15. Nejdřív naplníme šunku  salátem., stočíme a rolky uložíme do lednice.
  16. Připravíme přízdoby.
  17. Oloupeme a na plátky nakrájíme vejce, připravíme okurky.
  18. Drobnější okurku přepůlíme a nařízneme do vějířku (na pět spojených plátků). Když máme velké okurky, nařežeme je na šikmé plátky. Nakrájíme kousek kapie na proužky.
  19. Uložíme do lednice.
  20. Podle velikosti rolek vybereme vhodnou formu na aspik. Měla by mít rovné dno a rozměr takový, aby se do něj daly závitky co nejekonomičtěji skládat.
  21. Vychladlý aspik nalijem do misky v asi centimetrové vrstvě. Dáme do chladna.
  22. Aspik necháme tuhnout jen tak, aby už držel tvar, ale ještě nebyl tuhý.
  23. Na tuto vrstvu naskládáme naplněné závitky.
  24. Pak přidáváme na závitky prochladlý aspik, aby přes ně stékal.
  25. Formu naplníme do poloviny výšky závitků a zase dáme ztuhnout, ale zase ne docela, jen do poloměkka.
  26. Nalejeme další malou vrstvu a opět dáme zatuhnout do poloměkka.
  27. Na rolky klademe přízdoby.
  28. Zalijeme vrstvou aspiku měla by sahat asi 1 cm nad suroviny.
  29. Necháme zatuhnout ideálně přes noc v lednici.
Silvestrovské pochoutky v podobě šunkových rolek v aspiku
Zdroj: mimibazar.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.