Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 litr vody
- 2 hrsti nakrájeného hlávkového salátu
- 2 lžičky octa
- 1 bujón
- 2 lžíce cukru krystal
- 100 ml sladké 100% smetany
- světlá jíška dle potřeby
Postup receptu
- Hlávkový salát, nejlépe ledový, opláchneme od nečistot a zbavíme tuhých částí
- Poté ho nakrájíme na tenké krátké nudličky a vhodíme do vroucí vody
- Vaříme asi 10 minut, salát musí být měkký, ale nerozvařený
- Omáčku zahustíme máslovou jíškou nebo hotovou instantní
- Lze použít i mouku rozmíchanou v troše vody
- Provaříme a ochutíme kostkou bujónu
- Po rozpuštění bujónu můžeme ještě dochutit solí, 2 lžícemi cukru a 2 lžičkami octa
- Do odstavené omáčky vmícháme 100 ml smetany na zjemnění
- Omáčku podáváme s jakýmkoliv vařeným masem a knedlíkem, nebo vařenými brambory a vařeným vejcem, či volským okem
- Ke knedlíkům můžeme dát víc smetany a k bramborám více salátu